9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 24. Hafta
9.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 24. Hafta
günlük planı indir 24. HAFTA
: İslam Toplumunda Gözlemsel Astronomi
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
9.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 9.Sınıf
Hafta: 24. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM DÜNYASINDA ASTRONOMİ, TIP VE MÜHENDİSLİK ALANINDAKİ GELİŞMELER (XIII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Toplumunda Gözlemsel Astronomi
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, İslam dünyasındaki gözlemsel astronomi çalışmalarının önemini anlayacaklar. Antik Yunan astronomisi ile İslam dünyasının geliştirdiği düzenli gözlem arasındaki farkları belirleyebilecekler. El-Urdî ve Şam'daki gözlemleri hakkında bilgi edinecekler. Nasîrüddin et-Tûsî ve Merâga Rasathanesi'ndeki çalışmalarını inceleyebilecekler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Öğrenci sunumları
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı EBA Aydın Sayılı'nın "İslam'da Rasathaneler" adlı kitabı
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati Önceki derste işlenen konulara kısa bir tekrar yapılır. İslam dünyasında gözlemsel astronomi çalışmalarının önemi anlatılır. Aydın Sayılı'nın "İslam'da Rasathaneler" adlı kitabından alıntılar yapılarak İslam dünyasında gözlem yapma geleneği üzerinde durulur. Antik Yunan astronomisi ile İslam dünyasının geliştirdiği düzenli gözlem (Rasat) arasındaki farklar açıklanır. El-Urdî ve Şam'daki gözlemleri hakkında bilgi verilir. 2. Ders Saati Nasîrüddin et-Tûsî ve Merâga Rasathanesi'ndeki çalışmaları anlatılır. Öğrenciler, Merâga Rasathanesi hakkında araştırma yapmaları ve sunum hazırlamaları için gruplara ayrılırlar. Öğrencilerin sunumları gerçekleştirilir. Ders, İslam dünyasında gözlemsel astronomi çalışmalarının günümüze kadar olan etkileriyle ilgili bir tartışmayla sonlandırılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin Merâga Rasathanesi hakkında yaptıkları sunumlar değerlendirilir. Öğrencilere, İslam dünyasında gözlemsel astronomi çalışmalarının önemini anlatan kısa bir kompozisyon ödevi verilir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni