9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 28. Hafta
9.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 28. Hafta
günlük planı indir 28. HAFTA
: XIV-XV. Yüzyıl Astronomisi ve Avrupa'ya Etkileri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
9.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 9.Sınıf
Hafta: 28. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM’DA ASTRONOMİ VE BATI DÜNYASINA ETKİLERİ (XIV-XV. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: XIV-XV. Yüzyıl Astronomisi ve Avrupa'ya Etkileri
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: XIV-XV. yüzyılda astronomi alanındaki gelişmeleri ve isimleriyle anlatan bilim insanlarını tanıtır. Gezegenler teorisi ve küresel astronomi kavramlarını açıklar. Semerkant gözlemevinin astronomideki önemini vurgular. Uluğ Bey'in ilmî kişiliğini ve çalışmalarını anlatır. Astronomi alanındaki İslam kaynaklarının Avrupa'ya etkilerini belirtir. Kopernik'in güneş merkezli evren modeli oluşumunda İslam astronomisinin etkisini vurgular.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Örnek olay Beyin fırtınası
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Akıllı tahta Bilgisayar ve internet Sunum slaytları
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Geçmiş haftada anlatılan astronomi konusunun tekrarı yapılır. 2. XIV-XV. yüzyıl astronomisi konusuna giriş yapılır. 3. İbnü'ş-Şâtır'ın çalışmalarından ve bu çalışmaların önemini üzerinde durulur. 4. Uluğ Bey ve Semerkant gözlemevi hakkında bilgiler verilir. 5. Gıyâseddin Cemşid el-Kâşî, Kadızâde-i Rûmî ve Ali Kuşçu gibi Semerkant'ta gözlem yapan bilim insanlarının çalışmaları anlatılır. 6. Astronomi alanındaki İslam kaynaklarının Avrupa'ya etkileri vurgulanır. 7. Regiomontanus'un çalışmaları ve İslam astronomisinden yaptığı alıntılar incelenir. 8. Avrupa astronomlarının İslam astronomlarının gezegen modellerini kullandıkları belirtilir. 9. Kopernik'in güneş merkezli evren modeli ve İslam kaynaklarından etkilenmesi hakkında konuşulur. 10. Konu ile ilgili beyin fırtınası ve soru-cevap etkinlikleri yapılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere, anlatılan konu ile ilgili kısa cevaplı sorular yöneltilir. Öğrencilere, Kopernik'in güneş merkezli evren modeli oluşumunda İslam astronomisinin etkisini açıklayan bir paragraf yazdırılır. Öğrencilerin katılımları ve etkinliklere aktif katılımları gözlemlenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni