Alt Öğrenme Alanı-Konu: Osmanlı'da Modern Eğitim Kurumlarının Kurulması
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, XVIII-XIX. yüzyılda Osmanlı'da kurulan eğitim ve bilim kurumlarını tanıyacaklar. Eğitim kurumlarının Osmanlı'nın modernleşmesindeki önemini anlayacaklar. Osmanlı'da Batı tarzı askeri eğitim uygulamasının başlangıcına ilişkin bilgi sahibi olacaklar. Mühendislik ve yüksek öğrenim alanındaki değişim hareketlerini inceleyecekler. Modern bilim kurumlarının Osmanlı'daki bilimin gelişmesine katkısını değerlendirecekler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Beyin fırtınası Tartışma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Slaytlar Tahta veya etkileşimli tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Önceki derslerde Osmanlı Devleti'nde eğitim ve bilimdeki geleneksel uygulamalar hatırlatılacak. 2. Öğrencilere, XVIII-XIX. yüzyılda Osmanlı'da kurulmuş olan eğitim ve bilim kurumları hakkında bilgi verilecek. 3. Bu kurumların, Osmanlı'nın askeri, teknik ve bilimsel alanlarda modernleşmesine yaptıkları katkılar üzerinde durulacak. 4. Öğrenciler, Humbaracı Ahmet Paşa ve Humbaracı ocağı örneğinde, Batı tarzı askeri eğitim uygulamalarının Osmanlı'da nasıl başladığını inceleyecekler. 5. Mühendislik alanındaki değişim hareketi ve Mühendishanelerin kuruluşu ele alınacak. 6. Darülfünun'un kuruluşu ve yüksek eğitimde kurumsallaşma süreci tartışılacaktır. 7. Fen fakültesi, Kimyahane, Bakteriyolojihane ve Rasathane-i amire gibi modern bilim kurumları ve bunların bilimin gelişmesine etkileri incelenecek. 8. Öğrencilere, bu kurumların önemi ve modern Osmanlı devletinin kuruluşunda oynadıkları rol hakkında beyin fırtınası yapmaları için zaman verilecektir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin, kurumların kuruluş tarihleri, amaçları ve önemi hakkındaki bilgilerini test eden bir sınav uygulanacak. Öğrencilerin, Osmanlı'da modern eğitim ve bilim kurumlarının modernleşme sürecine katkılarını değerlendiren bir tartışma görevi verilecektir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni