Alt Öğrenme Alanı-Konu: Osmanlı'daki Eğitim ve Bilim Çalışmaları
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: XVIII-XIX. yüzyıllarda Osmanlı'da eğitim ve bilimde yapılan çalışmaları öğrenmek. Osmanlı Devleti'nin modernleşme çabaları kapsamındaki eğitim ve bilim reformlarını incelemek. Osmanlı döneminde yetişen önemli bilim insanları ve eserlerini tanımak.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Gösteri
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Slaytlar İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
Öğretmen, XVIII-XIX. yüzyıllarda Osmanlı Devleti'nin modernleşme çabaları kapsamında eğitim ve bilimde yaptığı reformlardan bahseder. Müsellesiye (jeodezi aleti) gibi Osmanlı bilim insanlarının icatlarını gösteren slaytlar sunar. Erzurumlu İbrahim Hakkı ve Ma'rifetnâme adlı eserini anlatır. İstanbul'da çalışan Avrupalı uzmanlardan Lafitte-Clavé, Truguet, Le Roy ve M. Benoit'nın çalışmalarına değinir. Gelenbevi İsmail Efendi, Başhoca Hüseyin Rıfkı Tamani, İshak Efendi, Kimyager Derviş Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Kırımlı Aziz Bey ve Fatin Gökmen'in hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verir. Modern Tıp eğitim kurumlarını tanıtır. Şanizade Ataullah Efendi, Mustafa Behçet Efendi, Hayrullah Efendi ve Karl Ambroise Bernard gibi Osmanlı öncü tıpçılarından bahseder.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Konuyla ilgili bir quiz uygulanır. Öğrencilerden, Osmanlı'daki bilimsel çalışmaların günümüzdeki bilim ve teknolojiye katkılarını tartışmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni