9.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 22.Hafta
9.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 22.Hafta
günlük planı indir 22.HAFTA
: İslam Biliminin Batı Biliminin Oluşumuna Etkileri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
9.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 9.Sınıf
Hafta: 22.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ENDÜLÜS’TE İSLAM BİLİMİNİN GELİŞMESİ (XII-XIII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Biliminin Batı Biliminin Oluşumuna Etkileri
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler İslam topraklarında üretilen bilginin Avrupa'ya geçiş sürecini anlayacaklar. Öğrenciler İbn Rüşd'ün Avrupa düşüncesine yaptığı katkıları kavrayacaklar. Öğrenciler Constantin Afrikanus, Chesterli Robert ve Bahtlı Adelhard'ın Arapçadan Latinceye yaptıkları çevirilerin önemini değerlendirecekler. Öğrenciler Kuzey İspanya ve Sicilya'daki ilk tercüme faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olacaklar. Öğrenciler erken dönem Avrupa üniversitelerinde okutulan ders kitaplarının İslami kökenlerini öğrenecekler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Örnek olay
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Etkileşimli tahta İbn Rüşd portresi Constantin Afrikanus, Chesterli Robert ve Bahtlı Adelhard biyografileri Kuzey İspanya ve Sicilya'daki tercüme merkezleri haritası Avrupa üniversitelerinde okutulan İslami ders kitaplarına ait slayt gösterisi
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Öğrencilere İslam bilim tarihindeki önemli bir figür olan İbn Rüşd'ün portresini gösterin ve onun Avrupa düşüncesine yaptığı katkıları tartışın. 2. Constantin Afrikanus, Chesterli Robert ve Bahtlı Adelhard'ın Arapçadan Latinceye yaptıkları çevirilerin önemini vurgulayın. 3. Kuzey İspanya'daki Ripoli Manastırı ve Sicilya'da gerçekleşen ilk tercüme faaliyetleri hakkında bilgi verin. 4. Tarihi bir harita kullanarak bu tercüme merkezlerinin coğrafi konumunu gösterin. 5. Erken dönem Avrupa üniversitelerinde tıp, matematik, felsefe ve astronomi alanlarında okutulan ders kitaplarının İslami kökenlerine değinin. 6. Öğrencilere İslami ders kitaplarından örnekler gösteren bir slayt gösterisi sunun. 7. Öğrencilere, İslam bilimcilerinin Avrupa'da bilgi ve bilginin yayılmasına nasıl katkıda bulundukları hakkında soru-cevap oturumları düzenleyin.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere, Avrupa'ya aktarılan İslam bilimsel bilgisinin örneklerini sıralayan bir kısa sınav verilecektir. Öğrencilerin bilimsel çevirilerdeki rolü ve önemi hakkındaki anlayışlarını değerlendirmek için öğrencilerden küçük bir araştırma ödevi istenecektir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni