Alt Öğrenme Alanı-Konu: X. Yüzyılda Siyasi Gelişmelerin İslam Bilimine Etkileri
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Abbasilerin siyasi hâkimiyetlerinin sonunu hazırlayan sebepleri açıklar. Büveyhiler ile Fatımilerin ortaya çıkışını ve bunun bilimsel çalışmalar üzerindeki etkisini anlatır.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Beyin fırtınası Tartışma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Akıllı tahta İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati: Önceki dersten kısa bir tekrar yapılır. Abbasilerin siyasi hâkimiyetlerinin sonunu hazırlayan sebepler hakkında bir sunum yapılır. (Zayıflayan merkezi otorite, siyasi istikrarsızlık, ekonomi krizi) Öğrenciler, bu sebeplerin İslam bilimine olan etkileri hakkında soru-cevaplar yoluyla beyin fırtınası yaparlar. 2. Ders Saati: Büveyhiler ve Fatımilerin ortaya çıkışı ve bu hanedanların bilimsel çalışmalara verdiği destek anlatılır. Muhammed es-Siczî, Abdurrahmân es-Sûfî ve Ebû Ca'fer el-Hâzin gibi X. yüzyıl astronomlarının çalışmaları üzerinde durulur. Usturlabın yapısı ve kullanımı hakkında bir açıklama yapılır. Öğrenciler, Büveyhiler ve Fatımilerin İslam bilimine katkıları konusunda tartışırlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerden, Abbasilerin siyasi hâkimiyetlerinin sonunu hazırlayan sebepleri ve Büveyhiler ile Fatımilerin İslam bilimine etkilerini özetleyecek bir ödev vermeleri istenir. Dersin sonunda, öğrencilerin konuyu anladıklarını kontrol etmek için kısa bir test yapılır.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni