11.sınıf Felsefe dersi 24.Hafta
günlük planı indir 24.HAFTA
: 18. Yüzyıl-19. Yüzyıl Filozoflarının Felsefi Görüşlerinin Analizi: J. Locke'un Bilgi Kaynağı Görüşü
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF Felsefe DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Felsefe
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 24.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: 18. Yüzyıl - 19. Yüzyıl Felsefesi
Alt Öğrenme Alanı-Konu: 18. Yüzyıl-19. Yüzyıl Filozoflarının Felsefi Görüşlerinin Analizi: J. Locke'un Bilgi Kaynağı Görüşü
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: J. Locke'un "İnsan Zihni Üzerine Bir Deneme" adlı eserindeki bilginin kaynağı hakkındaki görüşlerini analiz etmek. Locke'un empirizm teorisini anlamak. Bilginin edinilmesindeki deneyimin rolünü değerlendirmek.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Örneklendirme Karşılaştırma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: J. Locke'un "İnsan Zihni Üzerine Bir Deneme" adlı eseri (veya seçilen pasajlar) Akıllı tahta veya projeksiyon cihazı Tahta veya flip chart
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş: Dersin amacını ve hedeflerini belirtin. Öğrencilere J. Locke ve empirizm yaklaşımı hakkında kısa bir bilgi verin. 2. J. Locke'un Bilgi Kaynağı Görüşü: "İnsan Zihni Üzerine Bir Deneme" adlı eserden seçilen metni kullanarak Locke'un bilgi kaynağı konusundaki görüşlerini anlatın. Locke'un zihnin doğuştan boş bir levha (tabula rasa) olduğuna inandığını vurgulayın. Deneyimin, tüm bilgimizin kaynağı olduğunu açıklayın. Locke'un duyum ve yansıma arasındaki ayrımını tartışın. 3. Empirizmin Temelleri: Empirizm teorisinin ana ilkelerini açıklayın. Deneysel kanıtların önemini vurgulayın. Aklın, duyular aracılığıyla edinilen bilgileri düzenlemek için bir araç olduğuna dikkat çekin. Örnekler vererek Locke'un teorisini destekleyin. 4. Deneyimin Rolü Bilgi edinme sürecindeki deneyimin önemini tartışın. Öğrencilere deneyim olmadan bilgi sahibi olmanın mümkün olup olmadığını sorun. Farklı deneyim türlerini (örneğin duyusal, duygusal) tartışın. Deneyimin bilginin güvenilirliğini nasıl etkilediğini değerlendirin. 5. Karşılaştırmalı Tartışma : Locke'un görüşlerini diğer filozofların (örneğin René Descartes, David Hume) görüşleriyle karşılaştırın. Benzerlikleri ve farklılıkları vurgulayın. Öğrencilerin farklı perspektifler hakkında düşünmelerini sağlayın.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Sınıf Katılımı: Öğrencilerin katılımları ve tartışmalara aktif katılımları gözlemlenir. Kısa Cevaplı Sorular: Öğrencilere Locke'un bilginin kaynağı hakkındaki temel görüşlerini özetleyen kısa cevaplı sorular verilir. Makale İncelemesi: Öğrencilere, Locke'un empirizm teorisiyle ilgili bir makale okuyup incelemeleri için ödev verilir.