11.sınıf Felsefe dersi 33.Hafta
günlük planı indir 33.HAFTA
: Thomas Kuhn'un Bilimsel Devrimlerin Yapısı Eseri Üzerinden Bilim Anlayışının İncelenmesi
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF Felsefe DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Felsefe
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 33.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: 20. Yüzyıl Felsefesi
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Thomas Kuhn'un Bilimsel Devrimlerin Yapısı Eseri Üzerinden Bilim Anlayışının İncelenmesi
Süre: 2 Saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, Thomas Kuhn'un bilim anlayışını anlayacaklardır. Öğrenciler, Kuhn'un bilimsel devrimler teorisinin temel unsurlarını kavrayacaklardır. Öğrenciler, Kuhn'un bilim felsefesindeki katkılarına ilişkin eleştirel bir bakış açısı geliştireceklerdir.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Karşılaştırma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Alfred Weber, Felsefe Tarihi Nuri Topçu, İsyan Ahlakı Akıllı tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş Öğretmen, öğrencilere 20. yüzyıl felsefesinin önemini ve Thomas Kuhn'un bilim felsefesindeki katkılarını tanıtacaktır. Öğrencilere, Kuhn'un "Bilimsel Devrimlerin Yapısı" adlı eserinin ana hatlarını özetleyeceklerdir. 2. Bilimsel Devrimler Teorisi Öğretmen, Kuhn'un bilimsel devrimler modelini açıklayacaktır. Öğrenciler, normal bilim, bilimsel kriz ve paradigma değişimi kavramlarını tartışacaklardır. Öğretmen, Kuhn'un bilimsel ilerlemenin doğrusal olmadığı, bunun yerine devrim niteliğindeki değişiklikler ile karakterize edildiği fikrini vurgulayacaktır. 3. Kuhn'un Eleştirel Bakış Açısı Öğretmen, Kuhn'un bilim anlayışının eleştirel yönlerine odaklanacaktır. Öğrenciler, bilimsel ampirizmin ve rasyonalizmin Kuhn'un modeline yönelik eleştirilerini tartışacaklardır. Öğretmen, Kuhn'un çalışmalarının bilimsel ilerleme ve bilimsel bilginin doğası konusundaki anlayışımızı nasıl değiştirdiğini vurgulayacaktır. 4. Sonuç Öğretmen, Kuhn'un bilim felsefesindeki temel katkılarını özetleyecektir. Öğrenciler, Kuhn'un fikirlerinin günümüz felsefi tartışmaları için hala geçerliliğini tartışacaklardır. Öğretmen, öğrencileri Kuhn'un eserlerini daha fazla araştırmaya teşvik edecektir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin Kuhn'un bilim anlayışına ilişkin kısa bir özet yazmaları istenecektir. (Formatif değerlendirme) Öğrencilerin Kuhn'un bilimsel devrimler teorisinin gücünü ve zayıflıklarını tartıştıkları bir sınıf tartışması düzenlenecektir. (Sumatif değerlendirme)