İslam'ın temel ilkeleri ve ahlaki değerleri En'am Suresi'nde. Tevhid, ahiret, nübüvvet ve ahlak üzerine bilgiler.
Fâtır suresi, Mekke'de nazil olmuştur ve 45 ayettir. Adını birinci ayette geçen “yaratan, yoktan var eden” anlamına gelen “fâtır” kelimesinden alır. Surede Allah’ın (c.c.) varlığına, birliğine ve kudretine işaret eden kozmik deliller sunulur. İlahi mesajın yeryüzündeki taşıyıcısı olan nübüvvet müessesesinin ve ahiret inancının önemi vurgulanır. İnsanları hidayet ve dalalete sevk eden sebepler anlatılır, hak ve bâtıl mücadelesinin sonuçlarına işaret edilir.
Fâtır suresi, Allah’ın (c.c.) varlığını, birliğini ve kudretini kanıtlayan ayetlerle doludur. Ayrıca, nübüvvet müessesesinin ve ahiret inancının önemini vurgulayan ayetler de yer almaktadır. Sure, insanları hidayet ve dalalete sevk eden sebepleri anlatarak hak ve bâtıl mücadelesinin sonuçlarına işaret eder.
Lokman suresi, Mekke'de nazil olmuştur ve 34 ayettir. Adını 12. ve 13. ayetlerde geçen “Lokman” kelimesinden alır. Lokman’ın (a.s.) oğluna verdiği öğütlerin öne çıktığı surede Kur’an’ın hikmet ve hidayet kaynağı olduğu belirtildikten sonra ona tabi olanların temel özellikleri sıralanır. Ardından şirkin anlamsızlığı, tevhidin akliliği anlatılır. İnsanlar körü körüne atalarını taklitten vazgeçmeye davet edilerek büyük oranda dinî ve ahlaki ödevlere vurgu yapılır.
Lokman suresi, Kur’an’ın hikmet ve hidayet kaynağı olduğunu belirten ayetlerle başlar. Ardından, şirkin anlamsızlığı ve tevhidin akliliği anlatılır. Sure, dinî ve ahlaki ödevlere vurgu yaparak insanları körü körüne atalarını taklitten vazgeçmeye davet eder.
Tevbe suresi, Medine'de nazil olmuştur ve 129 ayettir. Adını Allah’ın (c.c.), kullarının tövbesini kabul edeceğini bildirdiği 104. ayetten alır. Başında besmele olmayan tek suredir. Bazı âlimler bu durumu onun bir önceki surenin devamı niteliğinde oluşuyla açıklamıştır. Surenin içeriği Müslümanların hâkimiyetinin ilân edilmesi, münafıkların ve samimi müminlerin niteliklerinin anlatılması şeklinde üç bölüm halinde ele alınabilir. Surede iman, nifak ve şirkten doğan davranışlar anlatılarak bunları benimseyenler psikolojik tahlile tâbi tutulmuş, her birine ait hükümler belirtilmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Tevbe suresi, Müslümanların hâkimiyetinin ilân edildiği, münafıkların ve samimi müminlerin niteliklerinin anlatıldığı bir suredir. Ayrıca, iman, nifak ve şirkten doğan davranışlara değinen sure, bunları benimseyenler hakkında hükümler belirtir ve değerlendirmeler yapar.
Enfal suresi, Medine'de hicretin ikinci yılında -624- Bedir Savaşı‘ndan sonra inmiştir, 75 ayettir. Adını ilk ayetteki “el-enfal” kelimesinden alır. “Enfal”, savaş ganimetleri demektir. Surenin esas konusu Bedir Gazvesi ve ganimetler meselesi gibi görünse de gerçekte asıl maksat, Müslümanların her devirdeki düşmanlara karşı alacakları tedbirlerin temel ilkelerini belirlemektir.
Enfal suresi, zaferin elde edilmesinde sayı çokluğunun değil inanç, azim, cesaret ve ilahi yardımın önemli olduğunu belirtir. Ayrıca, Müslümanların her devirdeki düşmanlara karşı alacakları tedbirlerin temel ilkelerini ortaya koyar.
A’râf suresi, Mekke'de nazil olmuştur ve 206 ayettir. Adını 46. ve 48. ayetlerde geçen “el-a’râf” kelimesinden alır. “el- A’râf”; yüksek yerler, yüksek mevkiler demektir. Üslup ve muhteva bakımından bir önceki En‘âm suresinin devamı gibi olan A‘râf suresinde iman meseleleri, vahyin önemi, ataları körü körüne taklit etmenin yanlışlığı, müminlerle inkârcıların ahiretteki durumlarının mukayesesi gibi itikadi konular işlenir. Bunun yanında geçmiş peygamberlerin hayatlarından örnekler verilerek onların iman uğrundaki mücadeleleri gözler önüne serilir.
En'am suresi, Mekke'de nazil olmuştur ve 165 ayetten oluşmaktadır. Adını sure içinde geçen "en'âm" (büyük ve küçükbaş hayvanlar) kelimesinden alır. Surede, tevhit, ahiret, nübüvvet gibi İslam inancının temel ilkeleri çeşitli yönlerden işlenmektedir. Ayrıca müşriklerin yanlış inançları reddedilmekte ve itirazlarına cevap verilmektedir. Hz. Peygamber ve izleyicilerinin karşılaştıkları işkenceler karşısında teselli edildiği surede, Hz. İbrahim'in aklıyla ve gözlemleriyle Allah'ın varlığı ve birliği hakkında kesin bilgi ve inanca ulaşmasını anlatan ayetler dikkat çekicidir. Ayrıca 151-153. ayetlerinde İslam ahlakının başta gelen kuralları yer almaktadır.
En'am suresi, İslam inancının temel ilkelerini ve ahlaki değerlerini ele alan önemli bir suredir. Suredeki ayetler, insanların doğru yolu bulmaları için rehberlik etmekte ve onları ahirette mutlu olacakları bir hayat sürmeye teşvik etmektedir.
Youtube Kaynak Linki: En'am Suresi Tefsiri Diğer Kaynak Linkleri: Diyanet İşleri Başkanlığı - En'am Suresi Kur'an-ı Kerim - En'am Suresi