10.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 21. Hafta
10.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 21. Hafta
günlük planı indir 21. HAFTA
: XII. Yüzyılda Endülüs'te Bilimsel Gelişmeleri Etkileyen Faktörler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 21. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ENDÜLÜS’TE İSLAM BİLİMİNİN GELİŞMESİ (XII-XIII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: XII. Yüzyılda Endülüs'te Bilimsel Gelişmeleri Etkileyen Faktörler
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Endülüs fethinin ve İslam biliminin Endülüs'e geçişinin etkilerini açıklayabilmek. Endülüs'te faaliyet gösteren Zerkâlî, Câbir b. Eflah, Zahravî, Murâdî, İbn Tufeyl, el-Mecrîtî gibi bilim insanlarına ve çalışmalarına aşina olabilmek. İbn Rüşd'ün İslam medeniyetindeki felsefe tartışmalarına yaptığı katkıları kavrayabilmek.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Örnek olay Gösteri
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Slayt İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati: Giriş Endülüs'ün bilimsel gelişmeler açısından önemine vurgu yapılır. Endülüs'ün fethi ve İslam biliminin Endülüs'e geçişi anlatılır. Endülüs'te Bilimsel Gelişmele Zerkâlî'nin astronomi alanındaki çalışmaları ve zücrâfın icadı hakkında bilgi verilir. Câbir b. Eflah'ın "Hareketler Kitabı" adlı eseri ve astronomiye katkıları anlatılır. Zahravî'nin tıp alanındaki çalışmaları, özellikle cerrahi aletler icadı ve "El-Tasrîf" adlı eseri hakkında bilgi verilir. Murâdî'nin matematik alanındaki çalışmaları ve cebirde yaptığı yenilikler anlatılır. 2. Ders Saati: Endülüs'te Bilimsel Gelişmeler İbn Tufeyl'in felsefi romanı "Hayy b. Yakzan" hakkında bilgi verilir. El-Mecrîtî'nin geometri ve astronomi alanındaki çalışmaları anlatılır. İbn Rüşd ve İslam Felsefesi İbn Rüşd'ün hayatı ve felsefi görüşleri hakkında bilgi verilir. İbn Rüşd'ün İslam medeniyetinde felsefe tartışmalarındaki rolü anlatılır. İbn Rüşd'ün Aristoteles'in eserlerini yorumlamasının önemi vurgulanır. Sonuç Endülüs'te bilimsel gelişmelerin İslam medeniyeti ve dünya bilim tarihine katkısı özetlenir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere, Endülüs'te faaliyet gösteren bilim insanları ve çalışmalarını içeren bir tablo doldurmaları istenir. Öğrencilere, İbn Rüşd'ün felsefi görüşlerini ve İslam medeniyetindeki rolünü açıklayan kısa bir yazı yazmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni