Alt Öğrenme Alanı-Konu: Osmanlı'da Eğitim ve Bilim Kurumlarının Kuruluşu
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, XVIII-XIX. yüzyıllarda Osmanlı'da açılan eğitim ve bilim kurumlarını tanıyacaktır. Öğrenciler, yeni kurulan eğitim kurumlarının Osmanlı'daki önemini kavrayacaktır. Öğrenciler, askeri ve sivil eğitimde yapılan değişimleri ve gelişmeleri öğrenecektir. Öğrenciler, modern bilim kurumlarının kuruluşu ve yüksek eğitimdeki kurumsallaşma hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap Beyin Fırtınası Tartışma Gösteri
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Slaytlar Tarihi fotoğraflar
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati: Öğrencilere, Osmanlı'da Tanzimat Fermanı ile başlayan modernleşme hareketinin eğitim alanına yansımaları sorulur. Öğrencilerle birlikte, Humbaracı Ahmet Paşa ve Humbaracı ocağının kuruluşu ile Batı tarzı askeri eğitim uygulamaları tartışılır. Mühendishanelerin kurulması, eğitimde değişim hareketi ve modern mesleklerin ortaya çıkması anlatılır. 2. Ders Saati: Modern bilim kurumlarının kuruluşu ile ilgili bir gösteri sunulur (Bakteriyolojihane, Rasathane-i Amire, Kimyahane). Fen Fakültesi'nin kuruluşu ve yüksek eğitimdeki kurumsallaşma süreci üzerinde durulur. Sivil meslek yüksek eğitimi kurumları (Mekteb-i Mülkiye, Mülkiye Mektebi-i Şahane, Darülfünun) hakkında bilgi verilir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerden, Osmanlı'da XVIII-XIX. yüzyıllarda açılan eğitim ve bilim kurumları ile önemleri hakkında bir özet hazırlamaları istenir. Öğrencilerle, modernleşme hareketinin eğitim alanındaki etkileri üzerine bir tartışma yapılır.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni