Alt Öğrenme Alanı-Konu: XVIII-XIX. Yüzyıllarda Osmanlı'da Eğitim ve Bilim Çalışmaları
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Osmanlı İmparatorluğu'nda XVIII-XIX. yüzyıllarda yapılan eğitim ve bilim çalışmaları hakkında bilgi edinmek. Bu dönemde yaşayan önemli bilim insanlarını ve çalışmalarını tanımak. Modern tıbbın Osmanlı'ya gelişimi ve öncü tıpçılar hakkında bilgi sahibi olmak.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı İnternet Slayt gösterisi
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Dersin girişinde, Osmanlı İmparatorluğu'nda XVIII-XIX. yüzyılların eğitim ve bilim alanındaki önemine değinilir. 2. Humbaracı ocağının geometri hocası Mehmed Said Efendi'nin jeodezi aleti (Müsellesiye) hakkındaki çalışmaları anlatılır. 3. Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri ve Ma'rifetnâme adlı eseri incelenir. 4. Avrupalı uzmanlardan Lafitte-Clavé, Truguet, Le Roy ve M. Benoit'nın İstanbul'daki çalışmalarına yer verilir. 5. Gelenbevi İsmail Efendi, Başhoca Hüseyin Rıfkı Tamani, İshak Efendi, Kimyager Derviş Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Kırımlı Aziz Bey ve Fatin Gökmen'in hayatı ve çalışmaları üzerinde durulur. 6. Modern tıp eğitim kurumları ve Osmanlı öncü tıpçılarından Şanizade Ataullah Efendi, Mustafa Behçet Efendi, Hayrullah Efendi ve Karl Ambroise Bernard'ın çalışmaları anlatılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Dersin sonunda öğrencilere, XVIII-XIX. yüzyıllarda Osmanlı'da yapılan eğitim ve bilim çalışmaları hakkında bir özet yazmaları istenir. Öğrencilerin özetlerine bakılarak konuyu anladıkları ve hedeflere ulaşıldığı değerlendirilir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni