10.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 31.Hafta
10.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 31.Hafta
günlük planı indir 31.HAFTA
: İslam Medeniyetinin Sosyal Bilimlerin Oluşumuna Katkıları ve İbn Haldûn'un Mukaddime Eseri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 31.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM DÜNYASINDA BİLİMSEL GELİŞMELER (XV-XVII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Medeniyetinin Sosyal Bilimlerin Oluşumuna Katkıları ve İbn Haldûn'un Mukaddime Eseri
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, İslam medeniyetinin sosyal bilimlerin oluşumuna olan katkılarını öğrenecekler. İbn Haldûn'un hayatı ve Mukaddime eseri hakkında bilgi sahibi olacaklar. Mukaddime'den alıntılar yoluyla sosyal bilimlere kazandırdığı kavramları anlayacaklar.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Örnek olay Beyin fırtınası
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Beyaz tahta ya da etkileşimli tahta İbn Haldûn'un Mukaddime eseri (seçilmiş alıntılar)
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Öncelikle öğrencilere İslam medeniyetinin sosyal bilimlerin oluşumuna yaptığı katkılar hakkında genel bir giriş yapılarak sözlü anlatım yapılır. 2. Bu katkılar içinde İbn Haldûn'un özel bir önemi olduğuna değinilir. 3. İbn Haldûn'un hayatı ve kariyeri hakkında kısa bir bilgi verilir. 4. Mukaddime eseri ve sosyal bilimlere kazandırdığı kavramlar ele alınır. 5. Hars, şehir, toplum gibi kavramların anlamları açıklanır. 6. Asabiye nazariyesi ve önemi vurgulanır. 7. Mukaddime'den seçilmiş alıntılar okunarak bu kavramlar pekiştirilir. 8. Öğrencilere, İbn Haldûn'un sosyal bilimler alanındaki çalışmaları hakkında beyin fırtınası yapmaları için zaman verilir. 9. Öğrencilerle soru-cevap şeklinde bir tartışma yapılarak konunun anlaşılıp anlaşılmadığı kontrol edilir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin İbn Haldûn'un Mukaddime eserinden seçilen alıntılarla ilgili soruları yanıtlamaları istenir. Öğrencilerin, İslam medeniyetinin sosyal bilimlerin oluşumuna yaptığı katkılar hakkında kısa bir özet yazmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni