Alt Öğrenme Alanı-Konu: Avrupa Biliminin Osmanlı'ya Etkileri
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Osmanlı'da madencilik, sanayi ve teknolojide Avrupa tekniklerinin kullanıldığını öğrenmek. Tıp, astronomi ve coğrafya alanlarındaki Türkçe tercümelerin Osmanlı bilim hayatına katkılarını anlamak. Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin Paris Sefaretnamesi'nin Avrupa bilimi hakkındaki bilgilerinin Osmanlı entelektüel hayatına etkisini kavramak.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Örnek olay
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin Paris Sefaretnamesi metninin kopyaları
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Önceki derste işlenen Avrupa bilim devrimi konusuna kısa bir özet geçilir. 2. Osmanlı'da madencilik, sanayi ve teknolojide Avrupa tekniklerinin kullanıldığına dair örnekler verilir. Örneğin, gümüş madenciliğinde Avrupa yöntemlerinin kullanılması, İngiliz makinalarının fabrikalarda kullanılması. 3. Tıp, astronomi ve coğrafya konularında yapılan Türkçe tercümelerden bahsedilir. Örneğin, Galenos'un tıp eserlerinin tercümesi, Batlamyus'un coğrafya kitabının tercümesi. 4. Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin Paris Sefaretnamesi'nden alıntı yapılarak Avrupa biliminin Osmanlı entelektüel hayatına etkisi vurgulanır. Çelebi'nin gözlemlerinin Osmanlı toplumunda nasıl yankı bulduğu anlatılır. 5. Öğrenciler, Avrupa bilim devriminin Osmanlı bilimsel çalışmaları üzerindeki etkisinin önemi üzerine tartışmaya davet edilir. 6. Dersin sonunda, öğrencilerin konuyla ilgili soruları yanıtlanır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerden ders konusu ile ilgili olarak kısa bir özet hazırlamaları istenir. Öğrenciler, Avrupa bilim devriminin Osmanlı'ya katkılarını ve etkilerini sıralayan bir tablo oluştururlar.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni