10.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 20.Hafta
10.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 20.Hafta
günlük planı indir 20.HAFTA
: 6.3. Medreselerin İslam Biliminin Gelişimine Katkıları
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 20.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM’DA BİLİM VE EĞİTİMDE GELİŞMELER (XI-XII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: 6.3. Medreselerin İslam Biliminin Gelişimine Katkıları
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, medreselerin İslam biliminin üretilmesi ve aktarılmasındaki rolünü açıklayabilecekler. Öğrenciler, vakıf kurma geleneğinin oluşumu ve vakıflar aracılığıyla inşa edilen eğitim kurumlarının bilimin aktarılmasındaki önemini kavrayacaklar. Öğrenciler, Nizamiye medreselerinin ve Nizamu'l-Mülk'ün İslam biliminin gelişimine katkılarını açıklayabilecekler. Öğrenciler, İmam Gazâlî'nin düşünce ufkunu, eğitim ve öğretim anlayışını anlayabilecekler. Öğrenciler, öğrencilerin külliye sistemi hakkında araştırma yapmalarını ve okul ve çevre imkânları uygunsa yakındaki bir külliyeyi ziyaret etmelerini sağlayacaklar.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Tartışma Araştırma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı İnternet Külliye örnekleri
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş: Önceki hafta işlenen konunun kısaca özeti yapılır. Ardından bugünkü konunun tanıtımı yapılır: "Medreselerin İslam Biliminin Gelişimine Katkıları". 2. Medreselerin Bilimin Üretilmesindeki Rolü Öğrenciler, medreselerin bilimin üretilmesindeki ve aktarılmasındaki rolü hakkında açıklamalar yaparlar. Vakıf kurma geleneği ve vakıflar aracılığıyla inşa edilen eğitim kurumlarının önemi vurgulanır. 3. Medreselerin Bilimin Aktarılmasındaki Rolü Öğrenciler, Nizamu'l-Mülk ve Nizamiye medreselerinin İslam biliminin gelişimine katkılarını tartışırlar. 4. İmam Gazâlî'nin Düşünce Ufku ve Eğitim Anlayışı İmam Gazâlî'nin düşünce ufku, eğitim ve öğretim anlayışı hakkında açıklamalar yapılır. 5. Uygulama (Külliye Ziyaretleri) Okul ve çevre imkânları uygunsa, öğrenciler yakındaki bir külliyeyi ziyaret ederler. Ziyaret öncesinde ve sonrasında külliye sistemi hakkında araştırmalar yaparlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Katılım gözlemleri Sınıf içi tartışmalara aktif katılım Öğrencilerin külliye sistemi hakkındaki araştırma ödevleri Öğrencilerin külliye ziyaretlerinden sonra hazırladıkları sunumlar
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni