10.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 2. Hafta
10.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 2. Hafta
günlük planı indir 2. HAFTA
: İslam Bilim Tarihçiliğinin Gelişimi ve Birincil Kaynakların Kullanımı
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 2. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM BİLİM TARİHİNE GİRİŞ
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Bilim Tarihçiliğinin Gelişimi ve Birincil Kaynakların Kullanımı
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, İslam bilim tarihçiliğinin gelişmesine katkı sağlayan bilim insanlarını ve araştırmacıları tanıyacaklardır. Öğrenciler, İslam bilim tarihi araştırmalarında birincil kaynak kullanmanın gerekliliğini anlayacaklardır. Öğrenciler, el-Fihrist, Tarih el-Hükemâ, Tabakâti'l-ettıbbâ, Keşfü'z-Zunûn ve Kamus-ı Riyaziyat gibi birincil kaynakları tanıyacaklardır.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Tartışma Alıntı okuma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Yazı tahtası Birincil kaynaklardan alınmış alıntılar
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati Öğrencilere İslam bilim tarihçiliğinin önemi hakkında bilgi verilir. Batılı bilim tarihçilerinin çalışmaları hakkında kısa bir sunum yapılır (George Sarton, Jacobus Golius, Johann Jacob Reiske, L.A. Sedillot, Reinaud, Woepcke, Eilhard Wiedemann, Franz Rosenthal). İslam bilim tarihçiliğine katkı sağlayan Türk araştırmacıların çalışmaları hakkında bilgi verilir (Salih Zeki, Aydın Sayılı, Fuat Sezgin). 2. Ders Saati İslam bilim tarihi araştırmalarında birincil kaynak kullanmanın gerekliliği açıklanır. Öğrencilere el-Fihrist, Tarih el-Hükemâ, Tabakâti'l-ettıbbâ, Keşfü'z-Zunûn ve Kamus-ı Riyaziyat gibi birincil kaynaklar tanıtılır. Bu kaynaklardan alınan alıntılar okunur ve tartışılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin birincil kaynakların önemi hakkındaki görüşleri değerlendirilir. Öğrencilerin birincil kaynaklardan bilgi çıkarma becerileri değerlendirilir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni