10.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 19. Hafta
10.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 19. Hafta
günlük planı indir 19. HAFTA
: XII. Yüzyılda Matematiksel Gelişmeler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 19. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM’DA BİLİM VE EĞİTİMDE GELİŞMELER (XI-XII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: XII. Yüzyılda Matematiksel Gelişmeler
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Ömer Hayyâm'ın matematik alanındaki katkılarını açıklar. Abdurrahman el-Hazînî'nin "Mizan el-Hikme" adlı eseri ve fizik, astronomi ve matematik alanlarına yaptığı katkıları anlatır. Şerafeddin el-Tusî'nin matematik alanındaki önemli çalışmalarını vurgular.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Problem çözme Beyin fırtınası Örnek olay
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Etkileşimli tahta Bilgisayar İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Dersin girişinde: Öğrencilere XII. yüzyılın matematiksel gelişmelerinin önemi hakkında bilgi verilir. 2. Ömer Hayyâm'ın Katkıları: Rubaiyat'ı ile tanınan Ömer Hayyâm'ın cebir ve geometri alanlarına yaptığı katkılar anlatılır. Üçüncü dereceden denklemlerin çözümü, kübiklerin incelenmesi ve binom teoremi gibi çalışmalarına değinilir. 3. Abdurrahman el-Hazînî'nin Çalışmaları: El-Hazînî'nin "Mizan el-Hikme" adlı eseri, fizik, astronomi ve matematik alanlarında yaptığı çalışmaların özeti olarak değerlendirilir. Eserin içerikleri ve önemi tartışılır. 4. Şerafeddin el-Tusî'nin Katkıları: Şerafeddin el-Tusî'nin trigonometri alanındaki katkıları, üçgenlerin çözümü ve sinüs yasasının geliştirilmesi üzerinde durulur. Ayrıca onun geometrik şekillerin hacim ve yüzey alanlarının hesaplanmasına yönelik çalışmalarından bahsedilir. 5. Sınıf içi etkinlik: Öğrenciler, XII. yüzyıl matematikçilerinin çalışmalarının günümüz dünyasına etkilerini tartışacak bir beyin fırtınası etkinliği yaparlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrenciler, Ömer Hayyâm, Abdurrahman el-Hazînî ve Şerafeddin el-Tusî'nin matematik alanındaki katkılarını özetleyen kısa bir paragraf yazarlar. Öğrenciler, XII. yüzyıl matematikçilerinin çalışmalarının önemi ve günümüz matematiği üzerindeki etkileri üzerine bir sınav sorusunu yanıtlarlar.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni