İslam dünyasında astronomi ve denizcilik alanındaki gelişmeler, Avrupa'da bilim ve haritacılık üzerinde derin izler bırakmıştır.
Giriş paragrafı: İslam astronomisi, Orta Çağ'da önemli bir yere sahipti. Semerkant Rasathânesi, astronomik gözlemler için inşa edilmiş özel binası, içindeki büyük boyutlu ölçüm araçları ve çalışmalarıyla dünya astronomi tarihinde çok önemli bir yere sahipti. Bu gözlemevinde gezegenlerin ve yıldızların hassas gözlemlerini yapmak üzere özel olarak tasarlanmış çok sayıda gözlem aracı bulunuyordu.
Uluğ Bey, Semerkant Gözlemevinin yöneticisiydi. Bir yılın uzunluğunu 365 gün 6 saat 10 dakika 8 saniye olarak belirlemiştir. Modern ölçümlere göre bir yılın uzunluğu 365 gün 6 saat 9 dakika 9,6 saniyedir ve iki ölçüm arasındaki fark 1 dakikadan azdır. Uluğ Bey, Kadızâde-i Rûmî, Gıyâseddin Cemşid el-Kâşî, Ali Kuşçu gibi astronomlarla birlikte daha önceden hazırlanmış yıldız kataloglarıyla karşılaştırmalı olarak yıldızların ölçümünü yapmıştır. 12 yıl süren bu çalışma sonucunda Zîc-i Gürganî (Zic-i Uluğ Bey) adlı eser yazılmıştır.
Zîc-i Uluğ Bey, gökyüzünün güneyinde kalan 48 takımyıldızı konu etmiş ve bunların içinde yer alan 1018 yıldızın koordinatları en doğru biçimde tespit edilmiştir. Bu eserin en önemli özelliği sabit yıldızlar hakkında yeni gözlem kayıtları içermesidir. Bunların dışında eserde Güneş ve gezegenlerin hareket teorisi, gezegenler, Güneş ve Ay'ın yer merkezine uzaklığının tayini, Güneş ve Ay tutulmaları ile ilgili incelemeler yer almıştır.
İslam astronomisi, Batı'daki astronomi çalışmalarını etkilemiştir. Avrupalı astronomlar, XVI. yüzyıla gelinceye kadar Müslüman astronomların çalışmalarını takip etmiş ve eserlerinde kullanmıştır. Ayrıca Müslüman astronomların kitapları tercüme edilerek Batılı üniversitelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Kopernik'in eğitim aldığı Cracow Üniversitesinde de astronomi derslerinin büyük bir kısmı İslam astronomlarının Latinceye çevrilmiş eserlerinden takip edilmiştir. Bununla birlikte Kopernik'in ulaştığı teknik sonuçların daha öncesinde İslam astronomları tarafından ele alındığı son araştırmalarla ortaya çıkmıştır.
İslam astronomisi, Orta Çağ'da önemli bir yere sahipti. Semerkant Rasathânesi, Uluğ Bey ve Zîc-i Uluğ Bey gibi önemli çalışmalar, astronomi alanındaki gelişmelere büyük katkı sağlamıştır. Ayrıca, İslami astronomların çalışmaları, Batı'daki astronomi çalışmalarını da etkilemiştir.
İslam'ın Bilim Tarihindeki Yeri Uluğ Bey ve Semerkant GözlemeviMüslüman denizciler, denizcilik alanında önemli başarılara imza atmış ve Avrupalı denizcilere öncülük etmişlerdir. Bu yazıda, Müslüman denizcilerin denizcilik alanındaki öncü çalışmalarını, kullandıkları aletleri ve haritacılık alanındaki gelişmeleri ele alacağız.
İslam dünyasında kartografi, diğer bir deyişle haritacılık oldukça gelişmiştir. Astronomi, fizik coğrafya, matematik ve jeodezi gibi bilim dallarında görülen ilerlemeler haritacılığın gelişiminde etkili olmuştur.
Haritacılıkta önceleri Yunan haritaları ve özellikle de İskenderiyeli Batlamyus tarafından yapılan ilk dünya haritası esas alınmıştır. Ancak, İslam dünyasında yapılan çalışmalar, haritacılık alanında önemli gelişmelere yol açmıştır.
IX. yüzyılda Abbasi Halifesi el-Me'mun'un hazırlattığı, içinde dünya ve bölgesel haritaların yer aldığı coğrafya eseri, kartografi tarihi için yeni bir ufuk açmıştır.
XII. yüzyılda büyük coğrafya bilgini el-İdrîsî (1099-1165), enlem ve boylamları esas alan bir harita yaparak bugünkü modern haritacılığın oluşumunda etkili olmuştur.
Cenovalı denizci Kristof Kolomb'un (1451-1506) Amerika'yı keşfi sırasında kullandığı Arap haritası el-İdrîsî tarafından yapılmıştır. Bu bakımdan, İslam kartografisi Amerika'nın Keşfi üzerinde etkili olmuştur.
Müslüman denizciler, denizcilik alanında birçok önemli keşfe imza atmışlardır. Kullandıkları aletler ve haritacılık alanındaki gelişmeleriyle, Avrupalı denizcilere öncülük etmişlerdir. İslam dünyasının denizcilik alanındaki başarıları, daha sonraki dönemlerde Avrupa'nın denizcilik alanında öncü olmasına da zemin hazırlamıştır.
İslam dünyasının denizcilik alanındaki çalışmalarının etkisi hala günümüzde de sürmektedir.
Kaynaklar:Osmanlı Devleti'nde Haritacılık ve Pîrî Reis'in Haritaları konusu başlığı altında Avrupa'da haritacılığın gelişimi, Pîrî Reis'in hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Pîrî Reis'in haritaları Avrupa'da haritacılığın gelişimi açısından büyük öneme sahiptir.
Avrupa'da haritacılık Orta Çağ'da başlamıştır. İlk haritalar elde edilmesi zor ve pahalı olduğu için çok az sayıda yapılmıştır. Bu haritalar genellikle dini veya askeri amaçlıdır. Rönesans döneminde, keşiflerin artmasıyla birlikte haritacılık alanında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
Orta Çağ'da HaritacılıkPîrî Reis (1465-1555), Osmanlı Devleti'nin ünlü bir amirali ve haritacıydı. Büyük bir coğrafyacı ve matematikçi olan Pîrî Reis gezip gördüğü ülke ve kıtaları hatta hiç görmediği Güney ve Kuzey Amerika kıtalarını bugünkü haritalara yakın şekillerle çizmiştir. Pîrî Reis'in iki tane dünya haritası ve deniz coğrafyasına ait Kitab-ı Bahriye (Denizcilik Kitabı) adlı ünlü bir eseri mevcuttur. Bu eserde de birçok harita yer almaktadır.
Pîrî Reis'in Birinci Dünya HaritasıPîrî Reis'in haritaları Avrupa'da haritacılığın gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Pîrî Reis'in haritaları sayesinde Avrupa'daki haritacılar yeni kıtaları ve deniz yollarını keşfetmişlerdir. Pîrî Reis'in haritaları günümüzde hala kullanılmaktadır.
YouTube Video Linki Pîrî Reis ve Haritaları Diğer Kaynak Linkleri Pîrî Reis - İslam Ansiklopedisi Pîrî Reis - Kültür Portalı