Sultan Alparslan'ın hayatı, Büyük Selçuklu Devleti'nin yükselişini ve Anadolu'nun Türklere açılmasını konu alan önemli bir belgeseldir.
Söylev, bir topluluğun önünde bir düşünce ve inancı savunmak, savunulan bu düşünce ve inancı o topluluğa aşılamak amacıyla yapılan konuşma türüdür. Eskiden bir topluluk karşısında söz söylemenin ilke ve kurallarını belirleyen sanata hitabet, bu sanat doğrultusunda konuşan kişiye de hatip denirdi.
Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarıdır. Henüz küçük yaşta iken idareyi ele alarak Gazneli taarruzlarını durdurdu. Babasının sağlığında Karahanlılar’a ve Gazneliler’e karşı zaferler kazandı. Çağrı Bey’in ölümü üzerine Horasan meliki oldu. Hükümdarlığı boyunca devletin batısında fetih, doğusunda ise asayişi sağlama amacı güttü. 1064’te tahta çıktı. Selçuklu Devleti onunla daha da güçlendi. Bizans İmparatorluğu’nun üzerine yürüdü, Gürcistan’ı zaptederek ağır vergilere bağladı. Kars ve Ani’yi aldı. Sayısız zaferler kazanan Alparslan, 1071’de Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Bizanslılara karşı elde ettiği zaferle Türklere Anadolu’nun kapılarını açtı. 1072’de vefat eden Alparslan; saltanatı boyunca İslam dinine hizmet etti. Tarihî zaferlerinin yanı sıra ilim adamlarını teşvik etmek, medreseler kurmak, imar ile ilgili çalışmalar yapmak gibi hizmetlerde bulundu.
Sultan Alparslan, Büyük Selçuklu Devleti’nin en önemli hükümdarlarından biridir. Onun saltanatı sırasında devlet büyük bir güç haline geldi ve Anadolu’nun kapıları Türklere açıldı. Alparslan, aynı zamanda ilim ve kültür alanında da önemli hizmetlerde bulundu.
Sultan Alparslan belgeseli Alenin Adamları belgeseli Büyük Selçuklu Devleti ile ilgili bilgi Sultan Alparslan'ın hayatı ve fetihleri