Gümüş Motor'un kuruluşu ve 27 Mayıs Darbesi, Türkiye'nin sanayileşme ve demokrasi tarihinde önemli dönemeçlerdir. Detaylar için tıklayın
Gümüş Motor, 1956 yılında Necmettin Erbakan tarafından kurulan Türkiye'nin ilk yerli motor fabrikasıdır. Fabrika, 1960 yılında dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan tarafından açıldı. Gümüş Motor, derin kuyu pompaları üreterek büyük bir ihtiyacı giderdi ve Devlet Su İşlerinin verdiği siparişleri karşıladı.
Gümüş Motor'un kuruluşu, ithal motorlar satan çevreleri rahatsız etti. Bu çevreler, Gümüş Motor'un batırılması için çeşitli yollara başvurdular. 1964 yılında fabrikanın zor durumda olduğu havası oluşturulunca hisselerin satılması gündeme geldi. Gümüş Motor'un hissedarlarından olan Şeker Şirketi, tüccarlardan hisseleri %75 değeriyle topladı. Şeker Şirketi hisselerin çoğuna sahip olunca Necmettin Erbakan, fabrika genel müdürlüğünden uzaklaştırıldı. Gümüş Motor artık Pancar Ekici Kooperatiflerinin söz sahibi olduğu bir firma oldu ve adı "Pancar Motor" olarak değiştirildi.
27 Mayıs 1960'ta, ordu içerisinde darbeci oluşumlar meydana geldi. Bu oluşumların sayısında 1957 yılı sonrasında artışlar yaşandı. Adnan Menderes ise ordunun siyasilere bağlılığına çok güveniyor ve darbe ihtimalini pek gerçekçi görmüyordu. Yaşanan bütün bu gelişmelerin sonunda ülkede siyasal ve sosyal bir kriz yaşandı. İstanbul ve Ankara'da meydana gelen olaylar ülkede kardeş kavgasının çıkmakta olduğu izlenimini verdi. Ordu içerisinden bir grup subay, 27 Mayıs 1960'ta hem komuta kademesine hem de siyasal iktidara başkaldırdı. 27 Mayıs 1960 sabahı yapılan darbeyle Türkiye, henüz yeni başladığı demokrasi sürecine ara vermek zorunda kaldı.
Gümüş Motor, Türkiye'nin sanayileşme tarihinde önemli bir yere sahiptir. Fabrikanın kuruluşu, yerli sanayinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Ancak, Gümüş Motor'un batırılması, Türkiye'nin sanayileşme sürecine zarar vermiştir. 27 Mayıs Darbesi ise, Türkiye'nin demokrasi tarihinde kara bir leke olarak değerlendirilir.
27 Mayıs 1960 Darbesi ve 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi, Türk demokrasisi tarihinde önemli dönüm noktalarıdır. Her iki olay da toplumsal ve politik açıdan büyük dönüşümlere yol açmıştır.
27 Mayıs 1960 Darbesi, 27 Mayıs 1960 günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bir grup subayının önderliğinde gerçekleştirdiği askerî darbedir. Darbe sonucunda iktidardaki Demokrat Parti (DP) hükûmeti devrildi ve yerine Askerî İhtilal Yönetimi kuruldu.
15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi, 15 Temmuz 2016 gecesi TSK'nın bir grup subayının önderliğinde gerçekleştirmeye çalıştığı askerî darbe girişimiydi.
27 Mayıs 1960 Darbesi ve 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi, Türk demokrasisi tarihinde önemli dönüm noktalarıdır. Her iki olay da toplumsal ve politik açıdan büyük dönüşümlere yol açmıştır. Darbeler, demokrasinin yerleşmesi ve kurumsallaşması sürecini kesintiye uğratmış, toplumsal ve siyasal hayatı derinden etkilemiştir.
27 Mayıs 1960 Darbesi Belgeseli 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi Belgeseli Kaynaklar: TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Raporu 1961 Anayasası TSK 15 Temmuz Darbe Girişimi SayfasıOtomotiv endüstrisi, başta otomobil grubu olmak üzere ana sanayi ve tedarik sanayisiyle beraber modern ekonomilerin başat sektörlerindendir.
1961 yılında Eskişehir Devlet Demir Yolları Fabrikaları tarafından üretilen ve Türkiye'nin ilk otomobili olan Devrim'in üretim süreci ve özellikleri hakkında bilgi verir.
Devrim, bir başarı hikâyesi olma potansiyeline sahipti, ancak dönemin politik ve rant atmosferinin acımasız mücadelesi içinde kayboldu ve ters propaganda aracı olarak kullanıldı.