Sinema, radyo ve diğer araçlar üzerinden yapılan propaganda, toplumları etkileyerek düşüncelerini ve davranışlarını yönlendirir.
1929 Dünya Ekonomik Buhranı, Türkiye'yi de derinden etkilemiş ve tarım ürünlerine uygulanan kota, ithalatın denetlenmesi gibi korumacı politikalar uygulamaya konulmuştur. Bu dönemde devletçi politikalar ağırlık kazanmış, tarımdan sanayiye doğru bir yönelme başlamıştır.
1929 Ekonomik Buhranı, Türkiye'de ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel olmak üzere birçok alanda önemli etkilere yol açmıştır. Bu dönemde uygulanan politikalar, Türkiye'nin ekonomik yapısını ve toplumsal düzenini önemli ölçüde değiştirmiştir.
Kaynaklar:20. yüzyılın ilk yarısında, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, toplum hayatında önemli değişikliklere yol açtı. Bu gelişmelerin etkisiyle, üretim yöntemleri değişti, ulaşım ve iletişim kolaylaştı, sağlık hizmetleri iyileşti ve eğitim düzeyi yükseldi.
20. yüzyılın başlarında, seri üretim yöntemlerinin geliştirilmesiyle birlikte, üretim hızlandı ve maliyetler düştü. Bu durum, tüketicilerin daha fazla mal ve hizmete erişmesine olanak sağladı.
Otomobil, uçak ve demiryolunun gelişmesiyle birlikte, ulaşım kolaylaştı ve hızlandı. Telgraf, telefon ve radyonun yaygınlaşmasıyla ise iletişim kolaylaştı ve hızlandı.
Penisilinin keşfi ve aşıların geliştirilmesiyle birlikte, sağlık hizmetleri iyileşti ve insanların ortalama yaşam süresi uzadı.
20. yüzyılın başlarında, zorunlu eğitim yasalarının çıkarılmasıyla birlikte, eğitim düzeyi yükseldi. Bu durum, toplumun daha bilinçli ve eğitimli hale gelmesini sağladı.
20. yüzyılın ilk yarısında, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, toplum hayatında önemli değişikliklere yol açtı. Bu gelişmelerin etkisiyle, üretim yöntemleri değişti, ulaşım ve iletişim kolaylaştı, sağlık hizmetleri iyileşti ve eğitim düzeyi yükseldi.
Kaynaklar: * https://www.youtube.com/watch?v=Q00Pdh9oO-g * https://www.history.com/topics/world-war-i/world-war-i-history * https://www.britannica.com/event/World-War-IIPropaganda, insanların düşüncelerini ve davranışlarını belirli bir yönde etkilemek için kullanılan bir iletişim biçimidir. Propaganda, farklı araçlar kullanılarak yapılabilir. Bu araçlar arasında sinema, radyo, müzik, sanat ve eğitim gibi alanlar yer alır.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerikan sineması uluslararası film üreti-mine egemen oldu. Charlie Chaplin, "Şarlo" karakteriyle şöhret olan bir komedyen ve film yapımcısıydı. Chaplin, Modern Zamanlar (1936) ve Büyük Diktatör (1940) adlı filmleriyle Nazizmi ve Adolf Hitler'i sert bir şekilde eleştirdi.
Hitler'in iktidara gelmesiyle Alman sineması Nazi propaganda araçlarından biri hâline geldi. Yahudi-ler, Marksistler ve liberaller sinema stüdyolarından uzaklaştırıldı. Almanya'da propagandaya yönelik si-nema, 1934'te Nuremberg'deki Nazi Kongresi esnasında büyük maddi ve teknik imkânlarla çekilen Leni Riefenstahl'ın (Leni Rifenştal) "İradelerin Zaferi" filmi ile zirveye çıktı.Hitler, "Kavgam" kitabında, kullanmasını bilenlerin elinde radyonun korkunç bir silah olacağını belirtiyordu. 1933'te seçimler Nazilerin başarısıyla sonuçlanınca Propaganda Bakanı Joseph Goebbels radyolarda büyük bir tasfiye hareketine girişti. Muhalifler işten çıkartıldı, bazıları da toplama kamplarına gönderildi. Programlar yeniden düzenlendi ve hükûmetin çalışmalarını yansıtan yayınlara öncelik verildi. Alman ırkının üstünlüğünü belirten konuşmaların yayınına başlandı. Radyolarda her programın başında Alman ırkını, devletini ve liderini yücelten sloganlar yayımlandı.
Büyük savaş, propagandanın gücünü kanıtladı. Propaganda barışta da bir hükmetme yöntemi olarak benimsendi. II. Dünya Savaşı'na doğru propaganda stratejileri, radyonun uluslararası bir araç olmasını sağladı. Başka bir deyişle bu savaşta radyonun üstlendiği rol, belki günümüzde sıkça dillendirilen küreselleşmenin iletişim alanındaki ilk ciddi imtihanıydı.
Propaganda, toplumlar üzerindeki etkisiyle tehlikeli bir araçtır. Propaganda, insanların düşüncelerini ve davranışlarını belirli bir yönde etkileyerek onları yanlış kararlar almaya yönlendirebilir. Bu nedenle, propaganda araçlarının kullanımı konusunda dikkatli olunmalı ve bu araçların kötü niyetle kullanılmasının önüne geçilmelidir.
Video Linkleri: