12.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 15. Hafta
12.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 15. Hafta
günlük planı indir 15. HAFTA
: Türk Devletlerindeki Hukuk Anlayışı
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 15. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Türklerde Hukuk
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Türk Devletlerindeki Hukuk Anlayışı
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, İslam öncesi ve sonrasındaki Türk devletlerindeki hukuk anlayışını karşılaştırabilirler. Öğrenciler, erken İslam Türk devletlerinde uygulanan şeriat ve örfi hukuk sisteminin değişim ve sürekliliğini anlayabilirler. Öğrenciler, Türk devlet geleneğindeki adalet anlayışını "Kutadgu Bilig"den alıntılarla açıklayabilirler.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap İnceleme Grup Tartışması Tekrarlama Grup Çalışması Yapılan İşi Yorumlama
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Sesli ve görüntülü eğitim araçları Akıllı Tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş Öğrencilere dersin konusu ve hedefleri hakkında bilgi verilir. Türk devletlerindeki hukuk anlayışının önemi tartışılır. 2. İslam Öncesi Türk Devletlerindeki Hukuk Anlayışı Türk devlet geleneğindeki adalet anlayışının "Kutadgu Bilig"den alıntılarla ele alınması. Töre, adet ve geleneklerin hukuk kaynakları olarak incelenmesi. Kan ve intikam hukukunun özellikleri anlatılır. 3. İslamiyet'in Kabulünden Sonra Türk Devletlerindeki Hukuk Anlayışı (45 dakika) Şeriat ve örfi hukuk sistemlerinin uygulanması ve etkileri incelenir. Fıkıh ve kadıların hukuktaki rolü tartışılır. Erken İslam Türk devletlerindeki şeriat ve örfi hukuk sisteminin değişim ve sürekliliği ele alınır. 4. Grup Tartışması Öğrenciler, gruplara ayrılarak Türk devletlerindeki hukuk anlayışının İslam öncesi ve sonrasındaki dönemler arasındaki farklarını tartışırlar. 5. Tekrarlama ve Değerlendirme Öğrencilere ana noktalar hatırlatılır ve sorular sorulur. Dersin amaçlarına ulaşıldığı değerlendirilir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Formatif Değerlendirme: Soru-cevaplar ve grup tartışmasına katılım gözlemlenir. Sumatif Değerlendirme: Ders sonunda kısa bir sınav yapılarak öğrencilerin konuyu ne kadar anladığına dair bilgi edinilir.
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni