12.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 13. Hafta
12.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 13. Hafta
günlük planı indir 13. HAFTA
: Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'ndeki Toplumsal Yapı Değişiklikleri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 13. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Türklerde Toplum Yapısı
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'ndeki Toplumsal Yapı Değişiklikleri
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'nde vatandaşlık olgusundaki ve gayrimüslimlerin statüsündeki değişiklikleri karşılaştırabilecektir. Tarımsal üretimin refaha etkisini ve köylerden kentlere göç, şehirleşme ve yeni sosyal sınıfların oluşumunu açıklayabilecektir. Üretim ve eğitime dayalı olarak ortaya çıkan yeni zengin ve aydın sınıfların edindikleri sosyal statüleri döneme ait edebi eserlerden örnekler vererek değerlendirebilecektir.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Grup Tartışması Bireysel Çalışmalar
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Sesli ve görüntülü eğitim araçları Akıllı Tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş Öğrencilere Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'nde toplumsal yapıda meydana gelen değişikliklerin ana hatları anlatılır. 2. Vatandaşlık Olgusu ve Gayrimüslimlerin Statüsü Kanun-i Esasi, 1921 ve 1924 Anayasaları'ndaki vatandaşlık tanımının ve gayrimüslimlerin statüsünün karşılaştırılması yapılır. Öğrenciler gruplara ayrılarak her anayasayı inceleyecek ve gördükleri benzerlikleri ve farklılıkları sınıfça tartışacaktır. 3. Tarımsal Üretim, Göç ve Şehirleşme Tarımsal üretimin refaha etkisi ve köylerden kentlere göçün nedenleri ve sonuçları anlatılır. Şehirleşmenin getirdiği sosyal değişimler, yeni sosyal sınıfların oluşumu üzerinde durulur. 4. Yeni Zengin ve Aydın Sınıfların Statüsü Üretim ve eğitime dayalı olarak ortaya çıkan yeni zengin ve aydın sınıfların toplumsal konumları döneme ait edebi eserlerden örnekler (örneğin: Peyami Safa'nın Fatih-Harbiye, Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu) ile incelenir. 5. Sonuç Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'ndeki toplumsal yapıdaki temel değişiklikler özetlenir ve öğrencilerin konuyla ilgili soruları cevaplanır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin vatandaşlık olgusu ve gayrimüslimlerin statüsündeki değişiklikleri karşılaştırma ödevi (grup çalışması) Tarımsal üretim, göç ve şehirleşmenin etkilerini değerlendirme sınavı (bireysel çalışma)
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni