12.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 11.Hafta
12.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 11.Hafta
günlük planı indir 11.HAFTA
: Osmanlı Devleti'nde Sosyal Yapının Şekillenmesine Etkili Unsurlar
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 11.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Osmanlı Devleti'nde Toplum Yapısı
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Osmanlı Devleti'nde Sosyal Yapının Şekillenmesine Etkili Unsurlar
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, vakıfların toplum hayatındaki önemini kavrar. Öğrenciler, Osmanlı mahalle anlayışını, aile hayatı, günlük hayat, misafirperverlik, evlenme, doğum ve ölüm temaları çerçevesinde günümüzle ilişkilendirir. Öğrenciler, döneme ait minyatürler ve seyahatnameler üzerinden Osmanlı toplumunda yeme içme kültürüne, eğlence ve festivallere değinir. Öğrenciler, toplumda yardımlaşma ve dayanışma anlayışıyla kurulan kurumlardan bîmaristan ve imarethaneyi inceler. Öğrenciler, bu kurumları değişim ve süreklilik açısından günümüzdeki benzeri işlevleri gören kurumlarla ilişkilendirir.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-cevap İnceleme Grup tartışması
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Sesli ve görüntülü eğitim araçları Akıllı tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Önceki hafta işlenen konulara kısa bir tekrar yapılır. 2. "Osmanlı Devleti'nde Sosyal Yapının Şekillenmesine Etkili Unsurlar" konusu tanıtılır. 3. Öğrencilere vakıfların toplum hayatındaki rolü anlatılır. 4. Osmanlı mahalle anlayışı, aile hayatı, günlük hayat, misafirperverlik, evlenme, doğum ve ölüm temaları ele alınır. 5. Bu temalar, günümüzdeki benzerlikleriyle ilişkilendirilerek incelenir. 6. Dönemsel minyatürler ve seyahatnamelerden yola çıkılarak Osmanlı toplumunda yeme içme kültürü, eğlence ve festivallere değinilir. 7. Yardımlaşma ve dayanışma amacıyla kurulan bîmaristan ve imarethane gibi kurumlar hakkında bilgi verilir. 8. Bu kurumların günümüzdeki benzer işlevleri olan kurumlarla karşılaştırılması yapılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere Osmanlı toplum yapısının şekillenmesinde etkili olan unsurlar hakkında sorular sorulur. Öğrenciler vakıfların, mahallelerin ve yardımlaşma kurumlarının günümüzdeki karşılıklarını tartışmaya yönlendirilir. Öğrencilerden, Osmanlı toplumundaki bir sanat eserini veya metni inceleyerek sosyal yapının nasıl yansıtıldığına dair bir sunum hazırlamaları istenir.
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni