12.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 6. Hafta
12.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 6. Hafta
günlük planı indir 6. HAFTA
: Abbasî Döneminde Doğa Bilimleri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 6. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ERKEN ABBASİ DÖNEMİNDE BİLİM VE FELSEFE (VIII-IX. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Abbasî Döneminde Doğa Bilimleri
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, erken Abbasî döneminde astronomi alanında yapılan çalışmaları tanıyabilecekler. Öğrenciler, erken Abbasî döneminde kimya alanında yapılan çalışmaları tanıyabilecekler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Beyin fırtınası Gözlem
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Beyaz tahta Su pusulası malzemeleri İnternet Görüntülü materyaller (İbrâhim el-Fezârî'nin ilk usturlabı ve Yakub İbn-i Tarık'ın astronomi tabloları)
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati Öğrencilere erken Abbasî döneminde bilimdeki gelişmeler hakkında bilgi verilir. Astronomi biliminin zaman ölçümü, kıble yönünü belirleme ve yol bulma gibi alanlardaki önemi vurgulanır. Öğrencilere su pusulası nasıl yapılacağı gösterilir ve denemeleri sağlanır. İbrâhim el-Fezârî'nin ilk usturlabı ve Yakub İbn-i Tarık'ın astronomi tabloları hakkında görseller ve bilgiler sunulur. 2. Ders Saati Erken Abbasî döneminde kimya alanında yapılan çalışmalar tanıtılır. Câbir b. Hayyân ve çalışmaları hakkında bilgi verilir. Cıva ve kükürt ile ilgili kimya teorisinden bahsedilir. Öğrenciler, Câbir b. Hayyân'ın çalışmalarının modern kimya üzerindeki etkileri hakkında beyin fırtınası yaparlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin astronomi ve kimya alanındaki çalışmaları anladıklarını kontrol etmek için sözlü sorular sorulur. İbrâhim el-Fezârî ve Yakub İbn-i Tarık'ın çalışmalarının önemini vurgulayan bir kısa yazı ödevi verilir. Öğrencilerin su pusulası yapıp deneyim sonuçlarını paylaşmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni