12.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 34.Hafta
12.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 34.Hafta
günlük planı indir 34.HAFTA
: Avrupa Biliminin Osmanlı Entelektüel Hayatına Etkisi
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 34.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM DÜNYASINDA BİLİMSEL GELİŞMELER (XV-XVII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Avrupa Biliminin Osmanlı Entelektüel Hayatına Etkisi
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, Avrupa bilim ve teknolojisinin Osmanlı'daki bilimsel çalışmalara etkisini açıklayabilecekler. Öğrenciler, Avrupa tekniklerinin madencilik, sanayi ve teknoloji alanlarında Osmanlı'da kullanıldığını öğrenecekler. Öğrenciler, tıp, astronomi ve coğrafya konularındaki Türkçe tercümelere verilecek örneklerle aşina olacaklar. Öğrenciler, Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin Paris Sefaretnamesi'nin Osmanlı entelektüel hayatına etkisini anlayacaklar.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Beyin fırtınası Panel
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Etkileşimli tahta İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Önceki derste işlenen konunun kısa bir özeti yapılarak derse giriş sağlanır. 2. Avrupa bilim ve teknolojisinin Osmanlı'daki bilimsel çalışmalara etkisi konusuna geçilir. 3. Avrupa tekniklerinin madencilik, sanayi ve teknoloji alanlarında Osmanlı'da kullanıldığı örnekler verilir. 4. Tıp, astronomi ve coğrafya konularındaki Türkçe tercümelere değinilir ve bunlardan örnekler sunulur. 5. Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin Paris Sefaretnamesi'nin Osmanlı entelektüel hayatına etkileri tartışılır. 6. Öğrencilere, Avrupa bilim ve teknolojisinin Osmanlı bilimsel çalışmaları üzerindeki etkisi hakkında beyin fırtınası yaptırılır. 7. Konuyla ilgili bir panel düzenlenir ve öğrenciler panelde aktif rol alırlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin Avrupa bilim ve teknolojisinin Osmanlı bilimsel çalışmaları üzerindeki etkisi hakkındaki bilgi düzeyleri gözlemlenir. Öğrencilerin beyin fırtınası ve paneldeki katkıları değerlendirilir. Öğrencilere, konuyla ilgili kısa bir ödev verilir ve ödevler kontrol edilir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni