12.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 35. Hafta
12.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 35. Hafta
günlük planı indir 35. HAFTA
: XVIII-XIX. Yüzyılda Osmanlı'da Açılan Eğitim ve Bilim Kurumları
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 35. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM DÜNYASINDA BİLİMSEL GELİŞMELER (XV-XVII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: XVIII-XIX. Yüzyılda Osmanlı'da Açılan Eğitim ve Bilim Kurumları
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, XVIII-XIX. yüzyılda Osmanlı'da açılan eğitim ve bilim kurumlarını tanıyacaklar. Öğrenciler, yeni kurulan eğitim kurumlarının önemini anlayacaklar. Öğrenciler, Humbaracı Ahmet Paşa ve Humbaracı ocağının batı tarzı askeri eğitim uygulamalarındaki rolünü kavrayacaklar. Öğrenciler, mühendishanelerin kuruluşunun ve eğitimde değişim hareketinin önemini değerlendirecekler. Öğrenciler, Darülfünun'un kuruluşunun yüksek eğitimde kurumsallaşma sürecindeki rolünü anlayacaklar. Öğrenciler, sivil meslek yüksek eğitimi kurumları hakkında bilgi sahibi olacaklar. Öğrenciler, sivil mühendislik eğitiminin gelişimine ilişkin bilgi edinecekler. Öğrenciler, Bakteriyolojihane, Rasathane-i amire ve Fen Fakültesi gibi modern bilim kurumlarının önemini ve etkisini anlayacaklar.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Beyin fırtınası Gösteri
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Slayt Fotoğraf İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş: Öğretmen, öğrencilere XVIII-XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda meydana gelen eğitim ve bilimdeki değişimleri anlatacaktır. 2. Yeni Eğitim Kurumlarının Önemi: Öğretmen, öğrencilere Osmanlı'da açılan yeni eğitim kurumlarının Batı'ya uyum sağlama ve modernleşme çabaları açısından önemini tartışacaktır. 3. Humbaracı Ahmet Paşa ve Humbaracı Ocağı: Öğretmen, öğrencilere Humbaracı Ahmet Paşa'nın Osmanlı'da batı tarzı askeri eğitim uygulamalarında oynadığı rolü ve Humbaracı ocağının kuruluşunu açıklayacaktır. 4. Mühendishanelerin Kuruluşu ve Eğitimde Değişim Hareketi: Öğretmen, öğrencilere mühendishanelerin kuruluşunun Osmanlı'da eğitimde meydana getirdiği değişim hareketini anlatacaktır. 5. Darülfünun'un Kuruluşu ve Yüksek Eğitimde Kurumsallaşma Süreci: Öğretmen, öğrencilere Darülfünun'un kuruluşunun Osmanlı'daki yüksek eğitim sisteminde kurumsallaşma sürecini başlattığını vurgulayacaktır. 6. Sivil Meslek Yüksek Eğitimi Kurumları: Öğretmen, öğrencilere sivil meslek yüksek eğitimi kurumlarının, özellikle de tıbbiye, hukuk ve ziraat mekteplerinin kuruluşunu ve önemini açıklayacaktır. 7. Sivil Mühendislik Eğitimi: Öğretmen, öğrencilere sivil mühendislik eğitiminin Osmanlı'da gelişimini ve modernleşme sürecindeki rolünü tartışacaktır. 8. Bakteriyolojihane, Rasathane-i amire ve Fen Fakültesi: Öğretmen, öğrencilere Bakteriyolojihane, Rasathane-i amire ve Fen Fakültesi gibi modern bilim kurumlarının kuruluşunu ve Osmanlı'daki bilimsel gelişime katkılarını anlatacaktır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğretmen, öğrencilerden yeni eğitim kurumlarının önemini ve rolünü tartışan bir makale yazmalarını isteyebilir. Öğrenciler, Osmanlı'daki eğitim ve bilim kurumlarının kuruluş tarihleri ve amaçları hakkında bir tablo oluşturabilirler. Öğretmen, öğrencilere Osmanlı'da açılan bir eğitim veya bilim kurumu hakkında bir sunum yapmalarını isteyebilir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni