12.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 28.Hafta
12.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 28.Hafta
günlük planı indir 28.HAFTA
: İslam Astronomisinin Avrupa'ya Etkileri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 28.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM’DA ASTRONOMİ VE BATI DÜNYASINA ETKİLERİ (XIV-XV. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Astronomisinin Avrupa'ya Etkileri
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler XIV-XV. yüzyıllarda İslam astronomisindeki gelişmeleri öğrenecekler. İbnü'ş-Şâtır, Semerkant Gözlemevi ve Uluğ Bey'in çalışmalarının önemini kavrayacaklar. İslam astronomisinin Avrupa astronomisine yaptığı katkıları anlayacaklar. Regiomontanus, Kopernik gibi Avrupalı astronomların İslam kaynaklarını kullandıklarını öğrenecekler.
Öğretim Yöntemleri: Tartışma Beyin fırtınası Soru-Cevap
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Dergi İnternet erişimi Beyaz tahta Markörler
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati: Öğrencilere İslam astronomisindeki gelişmelerin Avrupa'ya etkilerini tartışmayı içeren bir giriş yapın. Öğrencileri XIV-XV. yüzyıl İslami astronomisi üzerine beyin fırtınası yapmaya yönlendirin. İbnü'ş-Şâtır'ın çalışmalarını ve önemini açıklayın. Semerkant Gözlemevi'nin kurulmasını, Uluğ Bey'in katkılarını ve gözlemevinin önemini vurgulayın. 2. Ders Saati: Öğrencilere İslam astronomisinin Avrupa astronomisine yaptığı katkıları tartışın. Regiomontanus'un İslam kaynaklarından alıntılar yaptığını gösterin. İslam astronomlarının gezegen modellerinin Avrupalı astronomlar tarafından kullanıldığını açıklayın. Kopernik'in güneş merkezli evren modelinin oluşturulmasındaki İslam etkilerini tartışın.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerden İslam astronomisinin Avrupa astronomisine yaptığı katkıları özetleyen bir paragraf yazmalarını isteyin. Öğrencilere XIV-XV. yüzyıl İslam astronomisindeki önemli kişiler ve başarıları hakkında bir sınav yapın.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni