12.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 2.Hafta
12.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 2.Hafta
günlük planı indir 2.HAFTA
: İslam Bilim Tarihinin Metodolojisi
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 2.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM BİLİM TARİHİNE GİRİŞ
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Bilim Tarihinin Metodolojisi
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: İslam bilim tarihçiliğinin gelişmesine katkı sağlayan bilim insanlarını ve araştırmacıları tanımak. İslam bilim tarihi araştırmalarında birincil kaynak kullanmanın gerekliliğini açıklamak. El-Fihrist, Tarih el-Hükemâ, Tabakâti'l-ettıbbâ, Keşfü'z-Zunûn ve Kamus-ı Riyaziyat eserlerini tanıtmak.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-cevap Tartışma Metin incelemesi
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı El-Fihrist, Tarih el-Hükemâ, Tabakâti'l-ettıbbâ, Keşfü'z-Zunûn ve Kamus-ı Riyaziyat eserlerinin metinleri
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati: İslam bilim tarihçiliğinin gelişimiyle ilgili genel bir giriş yapılır. Batılı bilim tarihçileri George Sarton, Jacobus Golius, Johann Jacob Reiske, L.A. Sedillot, Reinaud, Woepcke, Eilhard Wiedemann, Franz Rosenthal ve çalışmalarından bahsedilir. Aydın Sayılı ve Fuat Sezgin gibi öncü Türk araştırmacıların katkıları tartışılır. 2. Ders Saati: İslam bilim tarihi araştırmalarında birincil kaynakların önemi vurgulanır. El-Fihrist, Tarih el-Hükemâ, Tabakâti'l-ettıbbâ, Keşfü'z-Zunûn ve Kamus-ı Riyaziyat eserleri tanıtılır. Bu eserlerin yazarları ve içerikleri hakkında kısa bilgiler verilir. Öğrencilerden bu eserlerden alıntılar okuyarak yazarların düşüncelerini analiz etmeleri istenir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Konuyla ilgili yazılı veya sözlü sınav yapılır. Öğrenciler, İslam bilim tarihi araştırmalarında birincil kaynak kullanmanın önemi üzerine bir makale yazmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni