12.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 20. Hafta
12.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 20. Hafta
günlük planı indir 20. HAFTA
: Medreselerin İslam Biliminin Gelişimine Katkıları
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 20. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM’DA BİLİM VE EĞİTİMDE GELİŞMELER (XI-XII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Medreselerin İslam Biliminin Gelişimine Katkıları
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, medreselerin bilimin üretilmesi ve aktarılmasındaki rolünü açıklayabilecekler. Öğrenciler, vakıf kurma geleneğinin oluşumunu ve vakıflar aracılığıyla inşa edilen eğitim kurumlarının bilimin aktarılmasındaki önemini anlayabilecekler. Öğrenciler, medreselerin İslam biliminin gelişimine katkılarını açıklayabilecekler. Öğrenciler, Nizamu'l-Mülk ve Nizamiye medreselerinin kuruluşu, İmam Gazâlî'nin düşünce ufku, eğitim ve öğretim anlayışı gibi konular hakkında bilgi sahibi olabilecekler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Tartışma Gösteri Gezi (mümkünse)
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Slaytlar İmam Gazâlî'nin eserlerinden alıntılar Nizamiye medreselerinin fotoğrafları Medreselerin güncel durumu hakkında bilgiler
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Medreselerin İslam dünyasındaki ortaya çıkışı ve yayılışı anlatılır. 2. Medreselerin bilimin üretilmesi ve aktarılmasındaki rolü vurgulanır. 3. Vakıf kurma geleneğinin oluşumu ve vakıflar aracılığıyla inşa edilen eğitim kurumlarının önemi üzerinde durulur. 4. Nizamu'l-Mülk ve Nizamiye medreselerinin kuruluşu ve bu medreselerin İslam biliminin gelişmesine katkıları açıklanır. 5. İmam Gazâlî'nin düşünce ufku, eğitim ve öğretim anlayışı ele alınır. 6. Medreselerin güncel durumu hakkında bilgiler paylaşılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Medreselerin bilimin gelişmesine nasıl katkıda bulunduğu hakkında kısa bir kompozisyon yazmaları istenir. Nizamiye medreseleri, İmam Gazâlî ve vakıfların İslam biliminin gelişimindeki rolleri hakkında bir tartışma yapılır. Öğrenciler, medreselerin güncel durumuyla ilgili bir araştırma yapmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni