11.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 13. Hafta
11.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 13. Hafta
günlük planı indir 13. HAFTA
: Meşrutiyet Dönemi ile Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Yapı Karşılaştırması
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 13. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Türklerde Toplum Yapısı
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Meşrutiyet Dönemi ile Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Yapı Karşılaştırması
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi toplumsal yapıları arasındaki farklılıkları anlayacaktır. Kanun-i Esasi, 1921, 1924 Anayasalarında vatandaşlık olgusunun ve gayrimüslim statülerinin gelişimini karşılaştıracaktır. Tarımsal üretimin artmasının refaha etkisini ve köylerden kentlere göçü, şehirleşmeyi, yeni sosyal sınıfların oluşumunu inceleyerek dönemin edebi eserlerinden örnekler verecektir. Yeni zengin ve aydın sınıfların edindikleri sosyal statüleri yorumlayacaktır.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-cevap Grup tartışması Bireysel çalışmalar Tekrarlama
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Sesli ve görüntülü eğitim araçları Akıllı tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş: Önceki hafta işlenen konulardan kısaca bahsederek yeni konuya geçilir. 2. Kanun-i Esasi, 1921, 1924 Anayasaları Karşılaştırması: Bu Anayasalarda yer alan vatandaşlık tanımı ve gayrimüslimlerin statüsü üzerinde durulur. 3. Tarımsal Üretimin Arttırılması: Tarımsal üretimin artmasının ekonomik hayata ve refaha etkileri açıklanır. 4. Köyden Kente Göç ve Şehirleşme: Köylerden kentlere göçün nedenleri ve sonuçları anlatılır. Şehirlerde oluşan yeni sosyal sınıflar tartışılır. 5. Yeni Sosyal Sınıfların Oluşumu: Tarıma dayalı toplum yapısından sanayi ve eğitime dayalı bir toplum yapısına geçişin yarattığı yeni sosyal sınıflar incelenir. 6. Yeni Zengin ve Aydın Sınıfların Edindiği Statüler: Cumhuriyet Dönemi'nde ortaya çıkan yeni zengin ve aydın sınıfların sosyal statüleri örneklerle açıklanır. 7. Edebî Eserlerden Örnekler: Konuyla ilgili edebi eserlerden alıntılar yapılarak konunun anlaşılması sağlanır. 8. Tartışma: Öğrenciler, dönemin toplumsal değişimlerini tartışmaya açılırlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Konuyla ilgili soru-cevap etkinlikleri ile öğrencilerin konuyu anlama düzeyleri değerlendirilir. Öğrencilerden konuyla ilgili kısa bir özet hazırlamaları istenir. Öğrencilerin katılımı ve tartışmalardaki aktiflikleri takip edilir.
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni