slam'da ahlaki değerler ve sosyal sorumluluklar, kişilerin toplumsal ilişkilerde, aile içinde ve genel hayatta davranışlarını düzenler.
Değerler, bir toplumun veya bireyin sahip olduğu ve önemli gördüğü inançlar, ilkeler ve standartlardır. Kişilik gelişimi, bireyin değerlerinin oluşması ve davranışlarına yansımasıdır. Değerler, bireyin kimliğini, davranışlarını ve kararlarını etkiler.
Din, değerlerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Din, bireylere doğru ve yanlış, iyi ve kötü hakkında öğretiler verir. Ayrıca, din, bireylere ahlaki değerleri kazandırır ve onları sorumluluk sahibi yapar.
Örf ve âdetler, bir toplumun geleneksel davranış biçimlerini ve değerlerini ifade eder. Örf ve âdetler, bireylere neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğretir ve onları belirli davranış kalıplarına yönlendirir.
Değerler, gençlerin kişilik gelişiminde önemli bir rol oynar. Değerler, gençlerin kimliğini, davranışlarını ve kararlarını etkiler. Sağlam bir değer sistemine sahip gençler, daha özgüvenli, daha sorumluluk sahibi ve daha başarılı olurlar. Ayrıca toplum taafından kabul görürler.
Değerler, bir bireyin kişilik gelişiminde ve toplumun düzeninde önemli bir rol oynar. Değerler, bireylere doğru ve yanlış, iyi ve kötü hakkında öğretiler verir. Ayrıca, değerler bireylere ahlaki değerleri kazandırır ve onları sorumluluk sahibi yapar. Sağlam bir değer sistemine sahip gençler, daha özgüvenli, daha sorumluluk sahibi ve daha başarılı olurlar.
Değerlerin Oluşumu ve Kişilik Gelişimindeki Rolü Değerlerin Oluşumu ve Kişilik Gelişimindeki RolüHer toplumun birtakım temel değerleri vardır ve bu değerler o toplumun en kıymetli varlığıdır.
Toplumdaki farklı anlayışları ve bölgesel kültürleri birleştiren, herkesin ortak paydasını oluşturan değerlere temel değerler denir.
Hikmet, bilgelik, Allah’ın insanca anlaşılamayan amacı, gizli sebep, öğüt verici söz, felsefe anlamlarına gelir.
İnsanın faydalı olanı edinip zararlı olandan kaçınması için düşünüp taşınmasına da hikmet denir.
Varlıklar arasındaki bağı, olaylar arasındaki sebep sonuç ilişkisini anlamak amacıyla harcanan çabalar sonunda elde edilen amelî, tatbikî ve tecrübî bilgiye de hikmet denmiştir. Hikmetin diğer bir anlamı ise şuurlu bir anlayış ve derin bir kavrayıştır.
Hikmet, Müslümanlar için önemli bir değerdir. Kur’an’da hikmet kelimesi farklı anlamlarda ve birçok ayette geçmektedir.
Sevgili Peygamberimiz de hikmetin önemini bazı hadislerinde belirtmiştir.
Hikmet sahibi kimseler, yüksek bir sezgi gücüne ve olayları önceden fark edebilme yeteneğine sahiptirler.
İnanan kimse yaşadığı hayatı anlamlandırmak ve olaylar arasında sebep sonuç ilişkisi kurmak durumundadır.
Hikmet, insana Allah’ın (c.c.) bahşettiği bir yetenek olmakla birlikte, Allah (c.c.) hikmeti elde etmek için çaba harcayan kimseye lütfeder.
Hikmet, Müslümanların hayatında önemli bir yere sahiptir.
Hikmet sahibi olmak, doğru ve gerçek hikmete ulaşmak için çaba sarf etmek Müslümanların hedeflerinden biri olmalıdır.
Adalet, iffet ve şecaat, her Müslümanın sahip olması gereken üç önemli ahlaki değerdir. Bu değerler, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde ve toplumun düzeninde önemli rol oynar.
Adalet, sözlükte yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk anlamlarına gelmektedir. Adalet, her şeyde hakkı gözetmek ve hak edene hakkını vermektir. Adalet kavramının zıddı; adaletsizlik, haksızlık ve zulümdür.
Adalet, toplumun huzuru ve düzeni için olmazsa olmaz bir değerdir. Adaletli bir toplumda insanlar birbirlerine saygı duyar, birbirlerinin haklarına riayet eder ve barış içinde yaşarlar. Adaletsizlik ise huzursuzluk ve anarşiye yol açar.
İffet sözlükte; haramdan uzak durmak, helal ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak anlamlarına gelmektedir. Ahlaki terim olarak ise iffet; yeme içme ve bedeni istekler konusunda ölçülü olunarak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğuna girilerek kazanılan erdemdir. İffet, ahlaki erdemlerin önde gelenlerindendir. Dinimiz iffetli olmaya büyük önem vermiştir.
İffetli olmak, insanın kendini kontrol edebilmesi, tutkularına yenik düşmemesidir. İffetli olmak, aynı zamanda kişinin onurunu ve haysiyetini korumasıdır. İffetli bir toplumda insanlar birbirlerine saygı duyar, birbirlerinin namusuna göz dikmezler ve aile değerleri korunur.
Şecaat sözlükte; yiğitlik, cesurluk anlamlarına gelmektedir. Ahlaki terim olarak ise şecaat; savaşta ve tehlikeli durumlarda korkmadan ve çekinmeden hareket etmek, yiğitlik göstermektir. Şecaat, birçok kültürde önemli bir erdem olarak kabul edilir.
Şecaatli olmak, zorluklar karşısında yılmamak, korkudan kaçınmamak ve mücadele etmektir. Şecaatli bir toplumda insanlar birbirlerine destek olur, düşmanlarına karşı mücadele eder ve vatanlarını korurlar.
İslam'da DeğerlerÖzetiGiriş Paragrafi:
İslam dininin temel ilkelerinden biri de güzel ahlaklı olmaktır. Bu, yalnızca kendimizi değil, başkalarını da düşünmeyi ve onlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeyi gerektirir.
İçerik Metni:
Sonuç Metni:
İbadet ve ana babaya saygı her şeyden önce bir gönül işidir. İbadet ve itaat insanın içindeki inanç, istek, sevgi ve bağlılıktan kaynaklanırsa bir değer taşır.
İçerik Metni:
Sonuç Metni:
İnsan, yardım isteyen birine olumlu cevap verme imkânına sahip değilse ümit verici, yatıştırıcı, güzel sözler söylemeli; onu kırmamaya, onun gönlünü incitmemeye çalışmalı, mazeretini tatlı dille ifade etmelidir.
İçerik Metni:
Sonuç Metni:
İslam dini, cimrilik ve israftan korunmayı emreder. Cömertlik, iki uç nokta olan cimrilik ve israftan uzak olan orta yol olarak nitelendirilir. Cömert, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gideren, ölçülü ve dengeli harcama yapan kimsedir.
İslamî Ahlak ve Sosyal Sorumluluklar