Din, insanların hayatını düzenleyen ilahi bir kanundur. İslam'a göre din, insanları hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi bir kanundur.
Din, akıl sahibi, şuurlu insanları kendi irade ve arzularıyla hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi bir kanundur. Bu tanımlarda ortak noktalardan biri, dinin ilahi kaynaklı olduğunun vurgulanmasıdır. Buna göre gerçek din, beşer (insan) kaynaklı olamaz.
İnsanla beraber var olan, tarihin bütün devirlerinde ve bütün topluluklarında karşılaşılan din olgusu, çeşitli şekillerde kendini göstermektedir. Arapça kökenli bir kelime olan din; sözlükte “örf ve âdet, ceza ve karşılık, mükâfat, itaat, hesap, boyun eğme, hâkimiyet ve galibiyet, saltanat ve mülkiyet, hüküm ve ferman, makbul ibadet, millet, şeriat” gibi anlamlara gelmektedir.
İslam inancına göre dini, vahiy yoluyla bildiren Allah’tır (c.c.). Bütün gerçek dinler Yüce Allah’tan gelmiştir ve geldikleri orijinal hâli koruduklaları sürece yürürlükte kalmıştır. İlk insan aynı zamanda ilk peygamberdir ve kendisine bildirilen din de tevhid dinidir. Yüce Allah’ın varlığı ve birliğiyle nübüvvet ve ahiret inancı bütün ilahi dinlerde değişmez ilkeler olarak yer alır.
Din, insanın hayatını anlamlandıran, ona doğru yolu gösteren, ahiret mutluluğunu hedefleyen bir olgudur. Din, ibadet, ahlak ve hukuk gibi alanları içerir ve insanın dünyadaki yaşamını düzenler. Din, aynı zamanda insanları bir araya getiren ve toplumsal düzeni sağlayan bir faktördür.
Din Nedir?İnanç, bir şeye güven duygusu içinde tasdik etmektir. İslam ise, Allah'a ve onun elçilerine teslim olmak, onun buyruklarına uymak anlamına gelir. İnanç ve İslam, birbirini tamamlayan iki kavramdır. İnanç olmadan İslam olmaz, İslam olmadan da inanç eksik kalır.
İnanç ve İslam, birbirini tamamlayan iki kavramdır. İnanç olmadan İslam olmaz, İslam olmadan da inanç eksik kalır. İnanan ve İslam'a göre yaşayan kişiler, huzurlu ve mutlu bir hayat sürerler.
YouTube video linki: https://www.youtube.com/watch?v=uL0xFaS1m8U Diğer kaynak linkleri: * https://www.diyanet.gov.tr/kuran/ * https://www.diyanet.gov.tr/fetvalar/İslam'da iman esasları, İslam'ın temel inançlarını oluşturan altı maddedir. Bunlar, Allah'ın birliğine, peygamberlere, kitaplara, meleklere, ahirete ve kadere inanmaktır.
İman şartları veya esasları, İslam’ın en sade kısmıdır. İman esasları her şeyden önce sayısal olarak sade, belirgin ve nettir. Ayrıca bu şartlar, içerik olarak da son derece sadedir.
İmanın şartlarının, içerik olarak sadeliğinin yanında, sayısal anlamda net olmasının da birçok faydaları vardır. Öncelikle bu sayede İslam’ı öğrenmek, öğretmek, zihinde ve kalpte her zaman canlı tutmak kolaylaşmıştır. Bu sadeliğin, teolojik olduğu kadar pedagojik, psikolojik, sosyolojik pek çok yararı vardır.
Ek Kaynaklar:İslam dini, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olarak gönderilmesiyle başlayan ve günümüze kadar süren bir ilahi dindir. İslam, Arapça'da "barış, teslimiyet ve kurtuluş" anlamlarına gelir. İslam dini, tek Tanrı inancına dayalı bir dindir.
İslam dini, tek Tanrı inancına dayalı bir dindir ve Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olarak gönderildiğine inanılır. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'dir ve beş şartı vardır. İslam, bir hayat düzenidir ve hayatın her alanında uygulanır.
Ek Kaynaklar:İslam, müminlerin korku ve ümit arasında bir denge içinde yaşamalarını öğütler. Bu, hem dünyadaki yaşamlarını hem de ahiretteki yaşamlarını etkiler. Kişi korku ve ümit duygularıyla hedefe ulaşır.
Korku ve ümit duyguları, İslam'da önemli bir yere sahiptir. Bu duygular, müminlerin dengeli bir şekilde yaşamalarını sağlar ve onları doğru yolda tutar.