İslam'da helal ve haram kavramları, adaletin önemi, suçun şahsiliği ve kamu yararının gözetilmesi gibi konuları içeren bilgilendirici bir içerik.
Dinimiz, yapılması serbest bırakılmış hususlara helal, yapılması yasaklanmış olanlara haram der. Helaller ve haramlar; yeme, içme, giyim, kuşam ve kazanç gibi hayatın tüm alanlarını kapsar. Ancak dinimizde helal alanı, haram alanından daha geniştir.
#### Helaller ve HaramlarHelaller:
Haramlar:
Dinimizde herhangi bir konuda helal ve haram koyma yetkisi yalnızca Yüce Allah’a ve O’nun elçisi Hz. Peygambere aittir. Bu nedenle helal ve haramlarla ilgili temel kaynaklarımız Allah’ın (c.c.) kelamı olan Kur’an-ı Kerim ile Allah (c.c.) Resulünün sünnetidir.
Adaletin GözetilmesiAdalet kavramı, hakka ve hukuka uygunluk, herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme gibi anlamları içerir. Fakat adalet kişisel anlayışlara göre değil, hukukun öngördüğü esaslara göre sağlanır.
Adaletin sağlanmasında bir diğer husus, herkese eşit mesafede durmaktır. Aynı şartlarda, aynı fiili işleyen herkesin aynı yaptırıma tabi olması esastır.
#### Suçun ŞahsiliğiDinimizde insanlar yaptığı hatalar veya işlediği günahlar konusunda cezalandırılırken bireysel olarak değerlendirilir. Başka bir ifadeyle bir kişi anne, baba veya herhangi bir yakınının işlediği bir günah yüzünden kınanamaz veya cezalandırılamaz.
Suç ve Ceza Arasında DengeSuçun niteliği, işleniş şartları ve sebepleri çerçevesinde değerlendirilir. Suçu işleyen kişiye verilen ceza da suçun niteliği ile orantılı olmalıdır.
Kamu Yararının GözetilmesiKamu yararı ifadesinden kasıt toplum yararını gözetmektir. Toplum içerisinde yaşayan insanların birbirine olan haklarını çiğnememeleri ve herkesin toplum kurallarına uyması gerekir.
Kaynaklar * [İslam ve Hukuk](https://www.adiyaman.edu.tr/dergiler/tdb/pdf/cilt02/sayi01/26_33_1851.pdf) * [Kamu Yararına Görev Yaptığını Söyleyerek Başkalarının Malını Gasbeden Kişiye İlahi Söz](https://www.youtube.com/watch?v=hkiF7gLnlCg)Kamu yararı için bireysel haklar göz önünde bulundurulur. Bedelinin kamulaştırma yolu ile ödenmesiyle birlikte gerçekleşebilir. Kamu yararı gözetilerek yapılan eylemlerde aynı zamanda zarar görmemesine de dikkat edilmelidir.
Ümmetin karşılaştığı sorunların çözümü için yararlandığı üç temel kaynak vardır. Bunlar:
Bu kaynakların yanı sıra bir de kıyas yoluyla çözüm üretilebilir. Kıyas; Kur’an, sünnet ve icmada doğrudan bir hüküm bulunmayan bir mesele hakkında; ilk kaynak doğrultusunda, mukayese yöntemi ile akıl yürütülerek yeni bir hükme ulaşılması işlemidir.
Hukuk, toplum içerisinde kaos yaşanmasını önlemek için içselleştirilmesi gerekn bir sistemi kurmayı amaçlar. Hukukun yanında ahlak da insanın içinde olanı kontrol etmesi için ihtiyaç duyulan bir olgudur. Ahlak ise hukukun verdiği tepkileri olmadan, içselleştirerek kuralları yaşamaktır.
Youtube: Hukuk ile Ahlak İlişkisi | Açık Öğretim Fakültesi Dergipark: Hukuk ve Ahlak İlişkisi