Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde Osmanlı hukukunda Batı etkisiyle önemli reformlar yapıldı.
Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde, Osmanlı hukukunda önemli değişiklikler yaşanmıştır. Bu dönemde, Batı hukukunun etkisiyle kanunlaştırma hareketleri başlamış ve yeni mahkemeler kurulmuştur. Ayrıca, idare ile mahkeme kuvvetleri birbirinden ayrılmıştır. Sonuç olarak bu dönemde adalet sisteminde açık ve adil yargılamalar sağlanmış, hukukun üstünlüğü ilkesi güçlendirilmiştir.
Tanzimat'la birlikte, Osmanlı hukukunda önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu dönemde, Batı hukukunun etkisiyle kanunlaştırma hareketleri başlamış ve yeni mahkemeler kurulmuştur. Ayrıca, idare ile mahkeme kuvvetleri birbirinden ayrılmıştır.
Meşrutiyet'le birlikte, Tanzimat'ta başlayan hukuk reformları devam ettirilmiştir. Bu dönemde, yeni kanunlar çıkarılmış ve yeni mahkemeler kurulmuştur. Ayrıca, idare ile mahkeme kuvvetleri birbirinden daha da ayrılmıştır.
Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde, Osmanlı hukukunda önemli değişiklikler yaşanmıştır. Bu dönemde, Batı hukukunun etkisiyle kanunlaştırma hareketleri başlamış ve yeni mahkemeler kurulmuştur. Ayrıca, idare ile mahkeme kuvvetleri birbirinden ayrılmıştır. Sonuç olarak bu dönemde adalet sisteminde açık ve adil yargılamalar sağlanmış, hukukun üstünlüğü ilkesi güçlendirilmiştir.
Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde HukukOsmanlı Devleti'nde hukuk anlayışı, devletin kuruluşundan itibaren İslam hukukuna dayalı olmuştur. İslam hukuku, Kur'an, Sünnet, icma ve kıyas olmak üzere dört ana kaynağa sahiptir. İslam hukuku, devletin tüm alanlarında uygulanmakta olup, ceza, aile, miras, ticaret gibi konularda hükümler içermektedir.
Tanzimat Fermanı (1839) ve Islahat Fermanı (1856), Osmanlı Devleti'nde hukuk alanında önemli reformlar getirmiştir. Bu fermanlarla birlikte, kanun üstünlüğü ilkesi kabul edilmiş ve herkesin kanun önünde eşit olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, gayrimüslimlere de vatandaşlık hakları tanınmıştır.
Osmanlı Devleti'nde 1876 yılında Kanun-i Esasi kabul edilmiş ve Meşruti Monarşi'ye geçilmiştir. Kanun-i Esasi, Osmanlı Devleti'nin ilk anayasasıdır ve temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan bir belgedir. Kanun-i Esasi ile birlikte, yasama yetkisi Şûra-yı Devlet gibi kurullardan alınarak Meclis-i Umumî'ye verilmiştir.
Osmanlı Devleti'nin yıkılışından sonra kurulan Cumhuriyet, hukuk alanında önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Bu reformlarla birlikte, İslam hukuku yerine modern hukuk sistemleri kabul edilmiştir. Ayrıca, temel hak ve özgürlükler genişletilmiş ve yargı bağımsızlığı sağlanmıştır.
Osmanlı Devleti'nde hukuk anlayışı, devletin kuruluşundan itibaren İslam hukukuna dayalı olmuştur. Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Kanun-i Esasi ve Cumhuriyet dönemlerinde yapılan reformlarla birlikte, hukuk anlayışı değişime uğramış ve modern hukuk sistemleri kabul edilmiştir. Bu sayede, temel hak ve özgürlükler genişletilmiş ve yargı bağımsızlığı sağlanmıştır.
Kaynaklar: * Kanun-i Esasi (1876) * Medeni Kanun (1926) * Anayasa (1982)Bu ders notu, Türkiye'de anayasal gelişimi ve temel hak ve özgürlüklerin tarihini özetlemektedir.
1921 Anayasası olarak da bilinen Teşkilat-ı Esasîye, 1921 yılında kabul edilen Türkiye'nin ilk anayasasıydı. Savaş döneminde hazırlandığı için bu Anayasada temel hak ve özgürlüklere yer verilmemişti.
1924 Anayasası, Cumhuriyet yönetiminin ilk anayasasıydı ve yumuşak bir kuvvetler birliği ilkesiyle hazırlanmıştır. Bu Anayasa ile temel hak ve özgürlükler genişletilmiş ve vatandaşlara birçok tabii haklar tanınmıştır.
1961 Anayasası, bireysel özgürlüklerin ön plana çıktığı bir anayasaydı ve 1924 Anayasası'ndan farkı, sosyal haklar ve ödevlerin ilk defa bu Anayasada daha sistemli hâle getirilmiş olmasıydı.
1982 Anayasası, önceki anayasalara göre daha ayrıntılı hazırlanmış ve temel hak ve özgürlükler açısından 1961 Anayasası ile karşılaştırıldığı zaman, olağanüstü hâllerde temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması konusunda yürütmeyi güçlendiren ilkelerin ön plana çıktığı görülür.
Türkiye'de anayasal gelişim, ülkenin siyasi ve toplumsal yapısına göre şekillenmiştir. Temel hak ve özgürlükler, anayasalarla güvence altına alınmış ve zaman içerisinde genişletilmiştir.
Videolar: Kaynaklar: