Zaman ölçümü araçlarından bölge zamanına, takvimlerden görelilik teorisine kadar zaman kavramının farklı yönlerini kapsayan detaylı bir kaynak.
Zaman, insanoğlunun günlük yaşamında önemli bir kavramdır. Zamanı ölçmek için çeşitli araçlar kullanılmış ve zaman ölçümünde kullanılan araçların tarihsel gelişimi oldukça eskidir.
Su saatleri, suyun düzenli akışına bağlı olarak zamanı ölçmeye yarayan araçlardır. İlk su saatleri MÖ 1500'lü yıllara kadar uzanmaktadır.
Kum saatleri, kumun üstteki çanaktan alttaki çanağa akışı ile zamanı ölçen araçlardır. Kum saatlerinin geçmişi 8. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
Güneş saatleri, güneş ışınlarının bir cismin üzerinde oluşturduğu gölgeden yararlanılarak geliştirilmiştir. Güneş saatlerinin kullanımı MÖ 1500'lü yıllara kadar uzanmaktadır.
Sarkaç saatleri, bir zincir veya ince bir çubuğun ucunda bulunan m kütleli cismin denge konumu etrafında salınım hareketi yapmasıyla çalışır. Sarkaç hareketi, H. Christian Huygens'in zamanı ölçmek için geliştirdiği alete esin kaynağı olmuştur.
Bölge zamanı, aynı saat diliminde bulunan bölgelerde kullanılan ortalama güneş zamanıdır. Bölge zamanı, başlangıç boylamına göre doğu ve batı boylamlarının saat değerlerine göre belirlenir.
Zaman, doğada düzenli olarak tekrarlayan hareketlerle somutlaştırıp tanımlayabileceğimiz soyut bir kavramdır. Zaman ve hareket kavramlarını birbirinden bağımsız inceleyemeyiz. Bölge zamanı, günlük yaşamda kullanılan ve aynı saat diliminde bulunan bölgelerde aynı olan ortalama güneş zamanıdır.
Zaman Ölçümü ve Bölge Zamanı Hakkında Video Saat Hakkında Wikipedia Sayfası Astronomiden SaatlereZaman, bir anı başka bir anla kıyasladığımızda ortaya çıkan algıdır. Zaman algı sonucu oluşan ve tamamen algılaya- na bağlı, göreceli (izafi) bir kavramdır.
Takvimler toplumların gereksinimlerine göre belirli bir başlangıç zamanını esas alarak dü- zenlenir. İlk çağlardan günümüze takvimlerin oluşturulmasında Ay ve Güneş’in periyodik hareketleri dikkate alınmıştır.
Artık yıl olarak da adlandırılan ekli yıl uygulaması, ilk olarak Jülyen takviminde gerçekleştirilmiştir. Ekli yıllar, yılı belirleyen rakamın 4’e tam bölünüp bölünmediği kontrol edilerek bulunur.
Görelilik Teorisi 20. yüzyılın en büyük fizikçisi olan Albert Einstein’a aittir. İzafiyet Teorisi olarak da bilinen teoriye göre uzay ve zaman bir algıdır. Mutlak zaman yoktur; uzay ve zamanı algılamamız, bulunduğumuz yere ve hareketlerimize bağlıdır.
Zaman ve takvimler, günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Zamanı ölçmemizi ve düzenli bir şekilde yaşamamızı sağlarlar. Görelilik Teorisi, zamanın ve uzayın algısal ve göreceli olduğunu göstererek fizik biliminde büyük bir devrim yaratmıştır.
Zaman ve Takvimler Hakkında Bilgi Görelilik Kuramı Hakkında Bilgi