Zaman ve göreli hareketlerin karmaşıklığına dair anlatı ve Albert Einstein'ın görelilik teorisinin önemi. Hareket, zamanı nasıl etkiler?
Zaman, insanoğlunun çok eski zamanlardan beri ölçtüğü ve yaşamını buna göre düzenlediği soyut bir kavramdır. Zamanı ölçmek için su saatleri, kum saatleri ve güneş saatleri gibi çeşitli araçlar kullanılmıştır. Zamanı belirleyebileceğiniz bir güneş saati yapmak için karton, kalem, pergel, makas, maket bıçağı ve açıölçer gibi malzemelere ihtiyacınız vardır.
Güneş ve yıldızların, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak yaptığı hareket günlük görünür hareket olarak tanımlanır. Güneş'in bir gözlem yerine ait saat açısı ile belirlenen zaman gerçek güneş zamanı olarak tanımlanır. Güneş’in yıllık görünür hareketinin zamanın ölçüldüğü gök Ekvatoru üzerinde olmayışı da güneş günü uzunluğunu etkileyen bir başka faktördür. Bu hareket düzensizliklerini gidermek amacıyla tanımlanan güneş’in saat açısına ortalama güneş zamanı, ortalama Güneş’in herhangi bir yerin meridyeninden ardışık iki geçişi arasındaki süreye ise ortalama güneş günü denir.
Herhangi bir saat boylamının, 7 ̊30 doğusundan ve 7 ̊30 batısından geçen boylamların arasında kalan bölgeye, o saat boylamının saat dilimi adı verilir. Aynı saat dilimindeki bölgelerde kullanılan ortalama güneş zamanı ise bölge zamanı olarak tanımlanır.
Yerel yıldız zamanı, gözlemcinin bulunduğu boylama bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yerel yıldız saati ve yerel güneş saatinin gözlemcinin bulunduğu boylama bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ve birbirinden farklı olduğunu biliyorsunuz. Bu değişkenliğin yaratacağı sorunları çözmek amacıyla her ülke için bir saat dilimi belirlenmiştir.
Yerel Yıldız Zamanı ve Boylam FarkıZaman, bir anı başka bir anla kıyasladığımızda ortaya çıkan algıdır. Bu algı, tamamen algılayan kişiye bağlı ve görelidir.
Mutlak zaman diye bir şey yoktur. Zaman algı sonucu oluşan, göreceli bir kavramdır. Uzay ve zaman algılamamız, bulunduğumuz yere ve hareketlerimize bağlıdır.
Görelilik Teorisi, 20. yüzyılın en büyük fizikçisi olan Albert Einstein'a aittir. Teoriye göre, uzay ve zaman bir algıdır. Mutlak zaman yoktur; uzay ve zamanı algılamamız, bulunduğumuz yere ve hareketlerimize bağlıdır. Bir cismin hızına ve konumuna göre, zaman hızlı veya yavaş geçer.
Cismin hızına göre, zaman hızlı veya yavaş geçer. Cisim hızlandıkça zaman yavaşlar. Yani hız arttıkça zaman kısalır; daha yavaş akarak sanki durma noktasına yaklaşır.
Cismin konumuna göre, zaman hızlı veya yavaş geçer. Genel Görelilik Kuramı, çekim merkezlerinin yakının- da zamanın daha yavaş aktığını ifade eder.
Görelilik Teorisinin doğruluğu, iki bilim adamı; Ignazio Ciufolini ve Erricos Pavlis tarafından çeşitli ölçümler yapılarak kanıtlanmıştır.
Görelilik Teorisi Hakkında Video