Girişimciler için özgürlük ve başarı hissi gibi avantajlar ile kişisel özveri ve finansal riskler gibi dezavantajlar ele alınıyor.
Kişinin kendi işini kurması veya yönetmesinin hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Girişimci işe başlamadan önce bu avantaj ve dezavantajların farkında olmalıdır. Girişimcilerin avantajları özerklik, başarma hissi, finansal kontrol olarak sıralanabilir.
Bağımsızlık ihtiyacı ve karar verme özgürlüğü girişimcilerin en temel amaçlarındandır. Kişinin, kendisinin patronu olması pek çok girişimci için tatmin edici bir duygudur.
Girişimcilerin pek çoğu için yeni bir başlangıç oldukça anlamlıdır. Bir şey oluşturma fikrini kârlılığa dönüştürmek, başarı hissi verir. Girişimci, bir fikrin başarıya dönüşmesinde en önemli etkenin kendisi olduğunun bilincindedir.
Girişimcilerin finansal anlamda bağımsızlıklarının olması genelde çok varlıklı oldukları hissini doğursa da çoğu aslında büyük bir servetin peşinde koşmazlar. Onların asıl istediği, finansal kararlar ve çalışma saatleri üzerinde kontrol sahibi olabilmektir.
Girişimcinin yeni bir iş kurarak elde edeceği diğer bir avantaj ise toplumda saygı görmesi, aile, arkadaşlar ve sosyal çevresi tarafından takdir edilmesidir.
İşletmenin ilk kurulduğu yıllarda girişimciler, haftada 6 hatta 7 gün boyunca yüksek bir tempoda çalışabilirler. Uzun süren bu çalışma saatleri nedeniyle girişimciler aileleri, kişisel uğraşları ve hobileri için fazla zaman bulamaz hâle gelebilirler. Yeni kurulan bir işletme, girişimcinin özel yaşamından özverilerde bulunmasına neden olabilir. Bunun sonucunda aile ilişkilerinde gerilimler ve yüksek düzeyde stres ortaya çıkabilir.
Şirketlerde iş görenler kendileri ile aynı pozisyonda olan ve aynı işi yapan kişilerle birliktedir. Öğle yemeğinde ya da işten sonra kendi aralarında bazı bilgiler paylaşırlar ve arkadaşlık ilişkisine sahiptirler. Girişimciler ise genellikle “tepedeki yalnız” kişilerdir. Risk ve sorumluluk yükü tamamen girişimcinin omuzlarındadır.
Büyük şirketlerin bazı yanlış kararları, kâr elde etmeyi olumsuz etkiler. Fazla kabul görmeyen ürünler üretir ya da kâr payı çok düşük olacak yerleşim alanlarında iş yeri açabilir. Örneğin Fransa’da bir şirket tarafından açılan ve büyük kârlar sağlayacağı öngörülen Euro Disney ilk birkaç yılda büyük zararlara uğramıştır. Disney gibi şirketlerin genelde uzun bir süre yaşamasının nedeni zararlarını karşılayacak yeterli finansal kaynaklara sahip olmasıdır. Sadece girişimcinin finansal kaynağa sahip olduğu küçük işletmeler, her an finansal sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Uzun yıllar başarılı bir biçimde yönetilen işletmeler, yanlış bir karar ya da yönetimdeki bir zafiyet sonucunda finansal sorunlar yaşayabilirler.
Kendi işini kurmanın hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Girişimci işe başlamadan önce bu avantaj ve dezavantajların farkında olmalıdır.
Video Linkleri:Kendi işini kurmak, birçok kişinin hayalidir. Ancak, kendi işini kurmak zorluklara ve dezavantajlara da sahiptir. Bu yazıda, kendi işini kurmakla ilgili bilgiler verilecektir.
Kendi işini kurmak, birçok kişinin hayalidir. Ancak, kendi işini kurmak zorluklara ve dezavantajlara da sahiptir. Bu yazıda, kendi işini kurmakla ilgili bilgiler verilmiş ve avantajları ve dezavantajları değerlendirilmişdir.
Video linkleri: * [Kendi İşini Kurmak İçin 10 Adım](https://www.youtube.com/watch?v=q8z3d047g3I) * [Kendi İşini Kurmak İçin Gerekenler](https://www.youtube.com/watch?v=KicDCnl0n8g) * [Kendi İşini Kurmak İçin İş Planı](https://www.youtube.com/watch?v=5eS5HYhCbWo) * [Kendi İşini Kurmak İçin Maliyet](https://www.youtube.com/watch?v=v1fWmOnS9IY) Diğer kaynak linkleri: * [Kendi İşini Kurmak](https://www.imkb.gov.tr/yatirimci-destek/kobi-bilgi-merkezi/kobi-rehberi/yeni-isle-ilgili-icerikler/kendi-is-kurma-rehberi) * [Kendi İşini Kurma Rehberi](https://www.kosgeb.gov.tr/Portals/0/Belgeler/Slaytlar/KOSGEB_Yeni%20girişimcilerin%20kurs%20konuları.pdf) * [Kendi İşini Kurmak İçin E-Kitap](https://www.tubitak.gov.tr/Yayinlar/Kendi_Isini_Kuranlar_icin_E_Kitap.pdf)