12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersi Günlük Plan - 21. Hafta
12.sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi 21. Hafta
günlük planı indir 21. HAFTA
: Gök Küre Çizimi ve Gök Cisimlerinin Görünür Hareketleri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Astronomi ve Uzay Bilimleri DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Astronomi ve Uzay Bilimleri
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 21. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Gök Küresi ve Gözlemler
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Gök Küre Çizimi ve Gök Cisimlerinin Görünür Hareketleri
Süre: 1 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Bir gözlem yerine ilişkin temsilî gök küresini çizme Gök cisimlerinin günlük görünür hareketlerini tanımlama Gün yayının ölçüsünün gök cisimlerinin görülebilirlik süresi olduğunu anlama "Batmayan yıldız", "doğmayan yıldız" ve "doğup batan yıldız" terimlerini açıklama
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-cevap Tartışma Gösteri Araştırma Performans Değerlendirme
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Multimedya araçları Fotoğraflar Bilimsel dergiler
Öğrenme Öğretme Süreci:
Öncelikle, bir gözlem yeri için temsilî bir gök küresi çizimi yapılması istenir. Öğrencilere gök küresinin özellikleri ve farklı bileşenleri hakkında bilgi verilir. Gök küresini kullanarak, gök cisimlerinin günlük görünür hareketleri gözlemlenir. Cisimlerin ufuktan doğuş ve batış saatleri, güney noktası üzerindeki irtifaları ve saat açıları incelenir. Gün yayının ölçütünün, gök cisimlerinin görülebilirlik süresiyle ilişkisi açıklanır. Öğrencilerin, farklı gök cisimlerinin günlük görünür hareketlerini karşılaştırmak için gök kürelerinden faydalanmaları teşvik edilir. Öğrencilere "batmayan yıldız", "doğmayan yıldız" ve "doğup batan yıldız" kavramları açıklanır. Bu yıldızların görünürlük koşulları ve gök küresi üzerindeki konumları tartışılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerden, bir gözlem yerine ilişkin gök küresi çizimleri yapmaları istenir. Çizimlerde, gök cisimlerinin günlük görünür hareketleri doğru bir şekilde gösterilmelidir. Öğrencilerin, gök cisimlerinin görünür hareketleri ve gök küresi üzerindeki konumları hakkında sorular cevaplamaları gerekir. Öğrenciler, küçük gruplar halinde gök cisimlerinin hareketlerini gösteren kısa sunumlar hazırlayabilirler.
..................... Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretmeni