12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersi Günlük Plan - 19.Hafta
12.sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi 19.Hafta
günlük planı indir 19.HAFTA
: Çevren Düzlemi ve Temel Düzenekler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Astronomi ve Uzay Bilimleri DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Astronomi ve Uzay Bilimleri
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 19.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Gök Küresi
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Çevren Düzlemi ve Temel Düzenekler
Süre: 1 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Çevren düzleminin astronomik önemini anlamak. Gök küresi çizimlerinde gözlem yerine ait enlem bilgisini kullanmak.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Gösteri
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Gök küresi çizimleri Ders kitabı
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Çevren düzleminin tanımı ve astronomik önemi hakkında bilgi verilir. 2. Çevren düzleminin, gözlemci ve gökküre merkezi arasındaki büyük daire olduğu açıklanır. 3. Çevren düzleminin, ufuk düzlemine dik olduğu vurgulanır. 4. Çevren yüksekliği kavramı tanımlanır ve gözlem yerinin ufku üzerindeki gök cisimlerinin yüksekliğini ölçmek için kullanıldığı anlatılır. 5. Gök küresi çizimlerinde temel düzlemler seçilerek farklı astronomik düzeneklerin kurulabileceği belirtilir. 6. Öğrencilere bir gök küresi çizimi verilir ve çevren düzlemi, ufuk düzlemi ve meridyen gibi temel düzlemler gösterilir. 7. Gözlem yerinin enleminin önemi açıklanır ve Kutup Yıldızının çevren yüksekliğinin, gözlem yerinin enlemine eşit olduğu bilgisi verilir. 8. Öğrencilerden, Kutup Yıldızının çevre yüksekliğini ölçerek gözlem yerlerinin enlemini belirlemeleri istenir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin çizdikleri gök küresi çizimlerinde temel düzlemlerin doğru kullanılmış olması. Öğrencilerin verilen gök küresi çiziminden gözlem yerinin enlemini doğru olarak hesaplayabilmeleri.
..................... Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretmeni