12.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersi Günlük Plan - 14. Hafta
12.sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi 14. Hafta
günlük planı indir 14. HAFTA
: Kara Delikler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Astronomi ve Uzay Bilimleri DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Astronomi ve Uzay Bilimleri
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 14. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Kara Delikler
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Kara Delikler
Süre: 1 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler kara delik kavramını açıklayabilecektir. Öğrenciler kara cisim ışımasının özelliklerini tanımlayabilecektir.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-cevap Tartışma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Multimedya Araçları Fotoğraflar Bilimsel Dergiler E-Esnek bir bez Paralel ve dikey doğrular çizmek için kalemler Sert olmayan kalın bir sünger Farklı kütle ve büyüklükte cisimler Küçük bir bilye
Öğrenme Öğretme Süreci:
Öğretmen, bir bez üzerine eşit aralıklı, birbirine paralel yatay ve dikey doğrular çizerek iki boyutlu bir uzay temsil eder. Sonra sünger ile bezi düzgün bir şekilde kaplar. Öğrenciler, küçük bir bilyeyi uzayın eğrilmiş bölgesinin kenar kısmına doğru farklı hızlarla yuvarlar ve yuvarlama hızına bağlı olarak bilyenin izlediği yolu gözlemlerler. Aynı denemeler, sünger üzerine daha büyük kütleli bir cisim konularak tekrarlanır. Öğrenciler, kütleleri eşit fakat büyüklükleri farklı olan cisimlerden hangisinin uzayı daha çok eğdiğini, yuvarlanan bilyenin hızı arttıkça izlediği yolun nasıl değiştiğini, bilyenin eğrilik çukurundan kurtulup kurtulamayacağını araştırırlar. Öğretmen, daha sonra kara delik kavramını anlatır ve öğrencilerle kara deliklerin büyüklük ve kütleleri hakkında tartışır. Öğrenciler, kara deliklerin oluşumuna ve evrene etkilerine ilişkin araştırmalar yaparlar. Öğretmen, kara cisim ışıması özellikleri hakkında bilgiler verir. Öğrenciler, kara cisimlerin yayan elektromanyetik radyasyonun özelliklerini ve Stefan-Boltzmann yasasını araştırırlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin kara delikler ve kara cisim ışıması hakkındaki bilgileri performans değerlendirmesi ile değerlendirilir. Performans değerlendirme, öğrencilerin kavramları anlamalarını, gerçek dünya olaylarıyla ilişkilendirmelerini ve konuyla ilgili araştırma yapma becerilerini ölçmek için kullanılır.
..................... Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretmeni