11.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 7. Hafta
11.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 7. Hafta
günlük planı indir 7. HAFTA
: Tıp ve Eczacılık
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 7. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ERKEN ABBASİ DÖNEMİNDE BİLİM VE FELSEFE (VIII-IX. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Tıp ve Eczacılık
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, Ebû Bekir er-Râzî'nin tıp alanındaki önemli eserlerini tanıyacaklardır. Tıbba botanik biliminin katkılarını anlayacaklardır. Eczacılık alanındaki önemli eserleri ve botanikle ilişkisini kavrayacaklardır. Öğrenciler, çevrelerindeki bitkilerden tematik bir bitkiler kataloğu oluşturacaklardır.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Örnek olay Beyin fırtınası Gözlem
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Yazı tahtası Slaytlar İnternet Bitkiler (tematik bitkiler kataloğu için)
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati: Erken Abbasî döneminde tıp ve eczacılığın önemi vurgulanır. Ebû Bekir er-Râzî'nin yaşamı ve çalışmaları tanıtılır. el-Hâvî, et-Tıbbü'l-Mansûrî, Kitâbü'ş-Şükûk 'alâ Câlînûs adlı eserlerinin içerikleri anlatılır. Tıbba botanik biliminin katkıları açıklanır. Ed-Dînaverî'nin Kitâbü'n-Nebât ve Dioskurides'in Materia Medica'sından alıntılar yapılarak bitkilerin rolü üzerinde durulur. 2. Ders Saati: Kitâbü'n-Nebât adlı eser hakkında bilgi verilir. Öğrencilere çevrelerindeki ulaşılabilir bitkilerden tematik bir bitkiler kataloğu hazırlamaları istenir. Bitkilerin kurutulması, bir deftere yapıştırılması ve bulundukları yer, yükseklik ve temel özellikleri hakkında açıklamalar yazmaları gerektiği belirtilir. Öğrenciler, gruplara ayrılarak bitki toplamaya çıkarlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin hazırladığı bitkiler kataloğu değerlendirilir. Kataloğun kapsamlılığı, doğruluğu ve sunumu kontrol edilir. Öğrencilerin bitkiler hakkında yazdığı açıklamalar incelenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni