11.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 6. Hafta
11.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 6. Hafta
günlük planı indir 6. HAFTA
: Erken Abbasî Döneminde Astronomi ve Kimya
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 6. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ERKEN ABBASİ DÖNEMİNDE BİLİM VE FELSEFE (VIII-IX. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Erken Abbasî Döneminde Astronomi ve Kimya
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler: Astronomi biliminin erken İslam toplumundaki pratik önemini anlarlar. Pusulanın icadını ve önemini kavrarlar. İbrâhim el-Fezârî ve Yakub İbn-i Tarık'ın astronomi alanındaki çalışmalarını tanırlar. Câbir b. Hayyân'ın kimya alanındaki katkılarına hakim olurlar. Cıva ve kükürtün kimya teorisindeki rolünü açıklarlar.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Beyin fırtınası Gösteri Problem çözme
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Akıllı tahta veya projeksiyon cihazı Slaytlar veya ders notları Su pusulası yapımı için malzemeler (su kabı, iğne, mıknatıs) Câbir b. Hayyân'ın çalışmalarıyla ilgili metinler veya makaleler
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Ders Saati Öğretmen, astronomi biliminin zaman ölçümü, kıble yönünün belirlenmesi ve yol bulma gibi pratik kullanımlarını vurgulayarak konuya giriş yapar. Öğrenciler, pusulanın icadı ve kullanımının önemi hakkında beyin fırtınası yaparlar. Öğretmen, İbrâhim el-Fezârî'nin ilk usturlap örneği ve Yakub İbn-i Tarık'ın astronomi tabloları gibi erken İslam astronomlarının çalışmalarını tanıtır. 2. Ders Saati Öğretmen, Câbir b. Hayyân'ın kimya alanındaki çalışmalarını ve cıva ve kükürt ile ilgili teorilerini anlatır. Öğrenciler, Câbir b. Hayyân'ın metinlerini inceleyerek kimya alanındaki düşüncelerini tartışırlar. Sınıf, bir problem çözme etkinliği yaparak cıva ve kükürdün kimyasal reaksiyonlarını inceler.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrenciler, astronomi ve kimya alanlarında yapılan erken İslam çalışmalarının önemini özetleyen bir sunum hazırlayacaklar. Öğrenciler, su pusulası yaparak astronomi biliminin pratik uygulamalarını anlayacaklar. Öğrenciler, Câbir b. Hayyân'ın kimya teorilerini açıklayan bir test ile değerlendirilecekler.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni