11.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 22.Hafta
11.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 22.Hafta
günlük planı indir 22.HAFTA
: İslam Topraklarında Üretilen Bilginin Avrupa'ya Geçişi
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 22.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ENDÜLÜS’TE İSLAM BİLİMİNİN GELİŞMESİ (XII-XIII. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İslam Topraklarında Üretilen Bilginin Avrupa'ya Geçişi
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, İslam bilimcilerinin çalışmalarının Batı biliminin oluşumuna nasıl katkıda bulunduğunu anlayacaklar. İbn Rüşd örneği üzerinden bilgi aktarımının önemini kavrayacaklar. Ripoli Manastırı ve Sicilya'daki tercüme çalışmalarının Avrupa'nın entelektüel gelişimindeki rolünü öğrenecekler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Beyin fırtınası Soru-cevap Örnek olay
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Akıllı tahta İbn Rüşd'ün eserlerinden alıntılar Ripoli Manastırı ve Sicilya'daki tercüme çalışmaları hakkında belgeler
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Önceki derste ele alınan İslam bilimcilerinin çalışmalarını hatırlatın. 2. İbn Rüşd'ün Batı düşüncesi üzerindeki etkisini vurgulayın. 3. İbn Rüşd'ün "Tıp ve Fizik Bilgisi Özeti" eserinden alıntılar okuyun ve öğrencilerden bunlardaki temel fikirleri tartışmalarını isteyin. 4. Constantin Afrikanus, Chesterli Robert ve Bahtlı Adelhard gibi Avrupalı bilginlerin Arapçadan Latinceye yaptıkları çevirilerin önemini açıklayın. 5. Ripoli Manastırı ve Sicilya'da gerçekleşen tercüme çalışmalarını tartışın. 6. Bu tercümelerin Avrupa üniversitelerinde tıp, matematik, felsefe ve astronomi gibi alanlarda okutulan ders kitaplarını nasıl etkilediğini vurgulayın.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin İbn Rüşd'ün fikirlerinin Batı düşüncesi üzerindeki etkisini açıkladıkları kısa bir yazı yazmalarını isteyin. Öğrencilerden Ripoli Manastırı veya Sicilya'daki tercüme çalışmalarının önemini özetleyen bir beyin fırtınası yapmalarını isteyin. Öğrencilerin İslam bilimcilerinin çalışmalarının Batı biliminin oluşumuna nasıl katkıda bulunduğu hakkında bir tartışma yapmalarını sağlayın.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni