11.Sınıf İslam Bilim Tarihi Dersi Günlük Plan - 10. Hafta
11.sınıf İslam Bilim Tarihi dersi 10. Hafta
günlük planı indir 10. HAFTA
: IX-X. Yüzyılda Matematik Alanında İslam Bilimine Katkılar
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF İslam Bilim Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: İslam Bilim Tarihi
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 10. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: İSLAM BİLİM GELENEĞİNİN OLUŞMASI (IX-X. YÜZYIL)
Alt Öğrenme Alanı-Konu: IX-X. Yüzyılda Matematik Alanında İslam Bilimine Katkılar
Süre: 2 ders saati
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, IX-X. yüzyılda İslam bilim insanları tarafından yapılan matematik çalışmalarının önemini kavrarlar. Öğrenciler, Siddhânta, Öklid geometrisi, Pergeli Apollonius'un Konik Kesitleri ve Arşimet matematiği hakkındaki temel bilgileri edinirler. Öğrenciler, sıfır "0 sayısı"nın matematikte kullanımının İslam bilimindeki önemini anlarlar. Öğrenciler, Sâbit b. Kurre'nin Bağdat'a gelişi ve matematik alanındaki katkılarının farkına varırlar. Öğrenciler, El Öklidisi ve ondalık kesirlerin hesaplamalarda ilk defa İslam alimleri tarafından kullanıldığı bilgisini edinirler.
Öğretim Yöntemleri: Düz anlatım Soru-cevap Beyin fırtınası Örnek olay Görsel gösterim
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Etkileşimli tahta Slaytlar İnternet
Öğrenme Öğretme Süreci:
Giriş: Önceki derste ele alınan İslam bilim tarihinde matematik alanındaki çalışmalara kısa bir özet geçilir. IX-X. yüzyılın bu alandaki önemi vurgulanır. Çeviriler ve Etkileri: Siddhânta, Öklid geometrisi, Pergeli Apollonius'un Konik Kesitleri ve Arşimet matematiği gibi Hint ve Yunan matematik metinlerinin Arapçaya çevrilmesinin İslam bilimine katkılarından bahsedilir. Sıfır "0 Sayısı": Sıfır sayısının İslam matematikçileri tarafından geliştirilmesinin önemi açıklanır. Sayı sistemindeki devrim niteliğindeki etkisi vurgulanır. Sâbit b. Kurre: Sâbit b. Kurre'nin Bağdat'a gelişinin İslam matematik tarihine etkisini anlatılır. Matematik alanındaki önemli çalışmaları ve katkıları üzerinde durulur. El Öklidisi ve Ondalık Kesirler: El Öklidisi'nin "Elemanlar" adlı eserinin İslam matematikçileri üzerindeki etkisinden bahsedilir. Ondalık kesirlerin hesaplamalarda ilk defa İslam alimleri tarafından kullanılmasının önemi vurgulanır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere, IX-X. yüzyılda İslam matematikçilerinin en önemli katkılarından üçünü sorduğu sözlü sınav yapılır. Öğrencilerden, İslam bilim tarihinde matematik alanındaki gelişmelerin Avrupa ve Batı medeniyetine etkilerini özetleyen kısa bir rapor yazmaları istenir.
..................... İslam Bilim Tarihi Öğretmeni