10.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 1.Hafta
10.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 1.Hafta
günlük planı indir 1.HAFTA
: İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetim Anlayışı
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 1.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Türklerde Devlet Teşkilatı
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetim Anlayışı
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrenciler, İlk Türk devletlerindeki devlet yönetim anlayışını açıklayabilecekler. Öğrenciler, "Kızıl Elma" ve "Türk cihan hâkimiyeti" anlayışlarını anlayacaklar.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap İnceleme Grup Tartışması
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Sesli ve görüntülü eğitim araçları Akıllı tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş Öğrencilere Türklerin devlet anlayışının önemi hakkında bilgi verilir. "Kızıl Elma" ve "Türk cihan hâkimiyeti" kavramları kısaca açıklanır. 2. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetim Anlayışı Ders kitabı ve akıllı tahta kullanılarak İlk Türk devletlerindeki idari yapı incelenir. Hakanlık kurumu, yönetim organları ve hukuk sistemi anlatılır. 3. Orhun Yazıtları'nın Devlet Yönetim Anlayışına Katkıları Öğrencilere Orhun Yazıtları'nın içeriği ve önemi anlatılır. Yazıtlardan "Kızıl Elma" ve "Türk cihan hâkimiyeti" anlayışlarını doğrulayan alıntılar okunur ve tartışılır. 4. Grup Tartışması Öğrenciler, Türk cihan hâkimiyeti anlayışının günümüzdeki yansımaları üzerine 3 grup halinde tartışırlar. Her grup, görüşlerini diğerleriyle paylaşır ve tartışır. 5. Bireysel Çalışmalar Öğrencilerden, İlk Türk devletlerindeki devlet yönetim anlayışı hakkında kısa bir özet yazmaları istenir. 6. Tekrarlama ve Yorumlama Konu tekrar edilerek öğrenilenlerin pekiştirilmesi sağlanır. Öğrenciler, "Kızıl Elma" ve "Türk cihan hâkimiyeti" anlayışlarını yorumlarlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilerin bireysel özet çalışmalarından performans değerlendirmesi yapılır. Konu ile ilgili soru-cevap seansında öğrencilerin kavrama düzeyleri ölçülür.
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni