10.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 16. Hafta
10.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 16. Hafta
günlük planı indir 16. HAFTA
: Osmanlı Devleti Klasik Dönemi Hukuk Sistemindeki Değişimler ve Örfî Hukukun Gelişimi
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 16. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Türklerde Hukuk
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Osmanlı Devleti Klasik Dönemi Hukuk Sistemindeki Değişimler ve Örfî Hukukun Gelişimi
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Osmanlı Devleti Klasik Dönemi'ndeki hukuk sisteminde meydana gelen değişimleri analiz edebilmek. Örfî hukuk sisteminin gelişimi ve kanunnâmeler ve adâletnâmelerin rolünü kavrayabilmek. Umumi kanunnâmeler, sancak kanunnâmeleri ve hususî kanunnâmeler arasındaki farkları anlayabilmek. Adâletnâmelerin içeriğini ve önemini değerlendirebilmek.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap İnceleme
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Sesli ve görüntülü eğitim araçları Akıllı Tahta Materyalleri
Öğrenme Öğretme Süreci:
Ders, Osmanlı Devleti Klasik Dönemi'nde hukuk sisteminde meydana gelen değişimlerin anlatılmasıyla başlayacaktır. Öğrencilere, merkeziyetçi imparatorluk yapısının hukuk sistemine etkisi ve kanunnamelerin ortaya çıkışı hakkında bilgi verilecektir. Örfî hukuk sisteminin gelişimi, kanunnâmelerin türleri ve özellikleri incelenecektir. Umumi kanunnâmelerin genel kurallar içeren belgeler olduğu, sancak kanunnâmelerinin belirli bölgelere özgü düzenlemeler içerdiği ve hususî kanunnâmelerin ise özel konuları düzenlediği vurgulanacaktır. Adâletnâmelerin içerikleri ve önemi ele alınacaktır. Adâletnâmelerin hükümler ve yargı kararları içeren hukuk kaynakları olduğu ve Osmanlı hukuk sisteminin anlaşılmasında önemli rol oynadıkları belirtilecektir. Öğrencilere, örnek kanunnâmeler ve adâletnâmeler gösterilecek ve bunlar üzerinde grup çalışması yapılacaktır. Ders, yapılan işi yorumlama ve öğrencilerin sorularına cevap verme ile sonlandırılacaktır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Kanunnâme ve adâletnâme örnekleri üzerinden öğrencilerin anlayışlarını değerlendirmek için kısa sınavlar veya ödevler verilecektir. Öğrencilerin grup çalışması ve tartışmalarda aktif katılımı gözlenecektir. Dersin sonunda, öğrencilerin Osmanlı Devleti Klasik Dönemi hukuk sistemindeki değişimler ve örfî hukukun gelişimi hakkında bilgilerini pekiştirmek için bir test uygulanacaktır.
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni