10.Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Günlük Plan - 13. Hafta
10.sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi 13. Hafta
günlük planı indir 13. HAFTA
: Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'nde Toplum Yapısındaki Değişiklikler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 13. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Türk Kültüründe Toplumsal Yapı
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Meşrutiyet Dönemleri ile Cumhuriyet Dönemi'nde Toplum Yapısındaki Değişiklikler
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Kanun-i Esasi, 1921 ve 1924 Anayasalarındaki vatandaşlık olgusunu ve gayrimüslimlerin statülerini karşılaştırabilmek. Tarımsal üretimin artışının refaha etkisini, köylerden kentlere göçü, şehirleşmeyi ve yeni sosyal sınıfların oluşumunu inceleyebilmek. Üretim ve eğitime dayalı ortaya çıkan yeni zengin ve aydın sınıfların edindiği sosyal statüleri döneme ait edebi eserlerden örnekler vererek anlayabilmek.
Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, soru-cevap, grup tartışması, individuel çalışmalar, tekrarlama
Araç-Gereçler ve Kaynaklar:
Ders kitabı, akıllı tahta, sesli ve görüntülü eğitim araçları
Öğrenme Öğretme Süreci:
Önceki derste işlenen konunun tekrarı yapılarak derse giriş yapılır. Meşrutiyet Dönemleri ve Cumhuriyet Dönemi'nin toplumsal yapısındaki değişiklikleri anlatan bir video gösterilir. Öğrenciler, video sonrasında Kanun-i Esasi, 1921 ve 1924 Anayasalarındaki vatandaşlık olgusu ve gayrimüslimlerin statüleri üzerine tartışırlar. Tarımsal üretimin artışının refah üzerindeki etkisi, köylerden kentlere göç, şehirleşme ve yeni sosyal sınıfların oluşumu hakkında ders kitabı üzerinden anlatım yapılır. Öğrenciler, bu konuyla ilgili döneme ait edebi eserlerden örnekler vererek yeni zengin ve aydın sınıfların edindiği sosyal statüleri inceler. Dersin sonunda, öğrencilere konuyu özetleyen bir çalışma yapmaları ödevi verilir.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Dersin sonunda öğrencilere, Kanun-i Esasi, 1921 ve 1924 Anayasalarındaki vatandaşlık olgusu ve gayrimüslimlerin statülerini karşılaştırmayı içeren bir sınav yapılır. Öğrencilerin, tarımsal üretimin artışının refah üzerindeki etkisi, köylerden kentlere göç, şehirleşme ve yeni sosyal sınıfların oluşumuna dair bireysel çalışmaları değerlendirilir.
..................... Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretmeni