10.Sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersi Günlük Plan - 7.Hafta
10.sınıf Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi 7.Hafta
günlük planı indir 7.HAFTA
: Temel Astronomik Cisim ve Sistemler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF Astronomi ve Uzay Bilimleri DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Astronomi ve Uzay Bilimleri
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 7.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Evreni Tanıyalım
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Temel Astronomik Cisim ve Sistemler
Süre: 1 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: 1. Temel astronomik cisim ve sistemleri tanır. 2. Astronomik gözlemlerden yararlanarak zamanın göreli olduğunu açıklar.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Gözlem Gösteri Araştırma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Multimedya araçları Fotoğraflar Bilimsel dergiler
Öğrenme Öğretme Süreci:
"Uzay", "evren" ve "görünür evren" kavramları açıklanır. Temel astronomik cisim ve sistemler hiyerarşik sırada verilir (örn. gezegenler, yıldızlar, galaksiler). Astronomide yaygın olarak kullanılan uzaklık birimleri (örn. parsek, ışık yılı) tanıtılır. Görünen evrenin büyüklüğü yaklaşık olarak 46 milyar ışık yılı olarak belirtilir ve görünen evrenin ilerleyen teknolojiyle sınırlarının genişleyebileceği vurgulanır. Işık hızının sonlu olduğu (299.792.458 km/sn) ve göreli olduğu ifade edilir. Işık hızının sonlu olmasının bir sonucu olarak zamanın mutlak değil göreli olduğu açıklanır. Öğrencilere Ay, Güneş ve Alfa Centauri'ye baktıklarında aslında onların ne kadar önceki hallerini gördükleri soruları yöneltilir. Öğrenciler, Alfa Centauri'ye baktıklarında onun yaklaşık 4,3 yıl önceki halini gözlemlediklerini hesaplarlar.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere, temel astronomik cisim ve sistemleri hiyerarşik sırada listelemeleri istenir. Öğrenciler, verilen bir uzaklığı parsek ve ışık yılı birimlerine dönüştürürler. Öğrenciler, verilen gözlem verilerinden ışığın sonlu hızı ve zamanın göreliliği hakkında çıkarımlarda bulunurlar.
..................... Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretmeni