9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite)

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) sınavı 9.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 16 sorudan oluşmaktadır.



 9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) CEVAPLARI

  1. Sadakanın İslam'daki rolü nedir ve toplumda dayanışma ve paylaşmaya nasıl katkı sağlar?






  2. Cevap: Sadaka, İslam'da malî infakın yanı sıra gönüllü yardımları ifade eder. Toplumda dayanışma ve paylaşma duygusunu güçlendirir, gelir paylaşımındaki dengesizliği giderir, cimrilik ve bencillikten kurtulmayı teşvik eder. Sadaka, toplumda barış ve kardeşliğe katkı sağlar. Açıklama:

    Sadakanın İslam'daki rolünü ve toplumda dayanışma ve paylaşmaya katkısını açıklayınız.



  3. Kuran'da sadaka verme ile ilgili davranışları listeleyiniz.






  4. Cevap: Fakirler ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek Mukâbele uygulamasını desteklemek Yardıma muhtaç insanları gözetmek İslam'a dini ve ilmi çalışmalarla katkıda bulunmak Açıklama:

    Sadaka verme davranışları nelerdir?



  5. İslam dininde kaç tür farz namaz bulunmaktadır ve bu namazlar hangi vakitlerde kılınır?






  6. Cevap: İslam'da dört tür farz namaz bulunmaktadır. Bunlar, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır. Öğle namazı öğle vaktinde, ikindi namazı ikindi vaktinde, akşam namazı akşam vaktinde ve yatsı namazı yatsı vaktinde kılınır. Açıklama:

    İslam'da farz namazların kaç tür olduğunu ve bu namazların hangi vakitlerde kılınması gerektiğini açıklayınız.



  7. İslam'da kaç tür müekked sünnet namaz bulunmaktadır ve hangi namazlar müekked sünnettir?






  8. Cevap: İslam'da dört tür müekked sünnet namaz bulunmaktadır. Bunlar, öğle namazının ilk sünneti, ikindi namazının ilk sünneti, akşam namazının sünneti ve vitir namazıdır. Açıklama:

    İslam'da müekked sünnet namazların kaç tür olduğunu ve hangi namazların müekked sünnet olduğunu açıklayınız.



  9. Hz. Peygamber'in oruçla ilgili sözlerinden birini paylaşın ve bu sözün oruç ibadeti hakkında ne anlama geldiğini açıklayınız.






  10. Cevap: Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Oruç sabrın yarısıdır." Bu söz, orucun sabrı öğrettiğini ve insanların sabırlı olmalarını teşvik ettiğini ifade eder. Açıklama:

    Hz. Peygamber'in "Oruç sabrın yarısıdır." sözünün ne anlama geldiğini açıklayınız.



  11. İmsak, sahur ve iftar kavramlarını açıklayınız ve her birinin oruç ibadeti ile ilişkisini belirtiniz.






  12. Cevap: İmsak, orucun başlangıç zamanını gösteren vakit; sahur, imsak vaktinden önce oruca hazırlık amacıyla yenilen yemek; iftar, akşam vaktinin girmesiyle orucun sona erdiği zamanı ifade eder. Açıklama:

    İmsak, sahur ve iftar kavramlarını açıklayınız ve her birinin oruç ibadeti ile nasıl ilişkilendirildiğini belirtiniz.



  13. Zekâtın işlevi hakkındaki görüşlerden birini açıklayınız ve sebep ve sonuçlarına göre tartışınız.






  14. Cevap: Zekât, servetin temizlenmesini ve arınmasını sağlar, gelir paylaşımındaki dengesizliği giderir, toplumda dayanışma ve paylaşmayı kuvvetlendirir. Bu işlev, zengin ve fakir arasında toplumsal dengeyi korumaya yardımcı olur. Açıklama:

    Zekâtın işlevini açıklayınız ve bu işlemin sebep ve sonuçlarını göz önüne alarak tartışınız.



  15. Fidye ve fıtır kavramlarını karşılaştırınız. Hangi koşullarda her biri verilir?






  16. Cevap: Fidye, oruç tutamayanlar veya oruçlarını kaza etmek isteyenler için verilirken, fıtır sadakası, Ramazan ayının sonunda oruç tutan Müslümanlar tarafından verilir. Fidye, oruç tutamayacak durumda olanlar için bir tür fidyedir, fıtır sadakası ise bir tür zekattır. Açıklama:

    Fidye ve fıtır kavramlarını karşılaştırınız ve hangi koşullarda her birinin verildiğini açıklayınız.



  17. Hz. Peygamber'in haccın önemi hakkında söylediği hadis nedir?






  18. Cevap: Hz. Peygamber (s.a.v.), haccın önemi hakkında şöyle buyurmuştur: “Bir kimse bu Beyt’e (Kâbe’ye) gelir de kötü söz söylemez ve günah işlemezse annesinin doğurduğu gibi (tertemiz) döner.” (Müslim, Hac, 3358) Açıklama:



  19. Hac ve umre ibadetleri arasındaki temel farklar nelerdir?






  20. Cevap: Hac ve umre ibadetleri arasındaki temel farklar şunlardır: Hac yılın belirli zamanlarında yapılırken, umre, arefe ve kurban bayramı günleri dışında yılın herhangi bir gününde yapılabilir. Haccın farzları ihram, tavaf ve vakfe iken, umrenin farzları ihram ve tavaftır. Açıklama:



  21. Hz. Peygamber, hac ve umre ibadetlerinin önemine dair ne gibi hadisler söylemiştir?






  22. Cevap: Hz. Peygamber (s.a.v.) "Yaşlının, küçüğün ve kadının cihadı hac ve umredir." buyurarak, hac ve umrenin cihada denk sevap kazandırdığını ifade etmiştir. Ayrıca, bir hadiste "Umre ve hac, fakirliği ve günahları körüğün demir, altın ve gümüşü erittiği gibi eritir." şeklinde bu ibadetlerin manevi faydalarına dikkat çekmiştir. Açıklama:



  23. Kurban ibadetinin dinî terimdeki anlamı nedir ve kimler için kesilmesi gerekir?






  24. Cevap: Kurban, dinî terimde ibadet niyetiyle belirli günlerde usulüne uygun olarak kesilen hayvanlardır. Akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olan ve malî imkâna sahip olan Müslümanlar için kesilmesi gerekir. Açıklama:



  25. "Salih" kelimesi dinî terimde ne anlama gelir ve Kur'an'da nasıl kullanılmıştır?






  26. Cevap: "Salih," faydalı, iyi, doğru ve güzel olan anlamına gelir. Kur'an'da, "iyi davranışlara sahip kişi" olarak kullanılmıştır. Açıklama:



  27. Salih amellerin önemi nedir ve neden sadece iyi niyetle yapılan ameller kabul edilir?






  28. Cevap: Salih ameller, Allah'ın rızasını ve ebedî mutluluğu kazandırır. İyilik amaçlı yapılan ameller, samimiyet ve ihlasla gerçekleştirilmelidir, çünkü Allah sadece iyi niyetle yapılan amelleri kabul eder. Açıklama:



  29. Neden sadece Allah'a dua edilmelidir ve başka varlıklardan yardım talep etmek neden sakıncalıdır?






  30. Cevap: Sadece Allah'a dua etmek, tevhid inancının bir gereğidir. Başka varlıklardan yardım talep etmek, şirk (ortak koşma) anlamına gelir ve bu, İslam dininde yasaklanmıştır. "Allah'tan başkasına yalvarma, öyle yaparsan zalimlerden olursun." ayeti bunu vurgular. Açıklama:



  31. Dua ve tövbe arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir?






  32. Cevap: Dua ve tövbe her ikisi de Allah'a yönelmekle ilgilidir. İkisi de samimiyet ve içtenlik gerektirir. Dua, taleplerde bulunmak için yapılırken, tövbe günah işlendikten sonra pişmanlık ve dönüş amacıyla yapılır. Açıklama:



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) Detayları

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 16 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 03 Kasım 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. 9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik



Ayrıca 9.sınıf TDB dersi 1.dönem 2.yazılı soruları; klasik türde II. ünite konularından müfredata uygun olarak hazırlanmıştır

Sadakanın önemini ve toplumsal etkisini anlama yeteneği.

Sadakanın İslam'daki rolünü ve sadaka verme davranışlarını anlama yeteneği.

İslam dininin farz namazlarını ve vakitlerini öğrenme yeteneği.

İslam dinindeki müekked sünnet namazları ve önemlerini anlama yeteneği.

Hz. Peygamber'in oruç hakkındaki sözlerini anlama ve değerlendirme yeteneği.

Oruç ibadeti sırasında kullanılan temel kavramları anlama yeteneği.

Zekâtın toplumsal ve ekonomik işlevlerini anlama ve değerlendirme yeteneği.

Fidye ve fıtır sadakasının amaçlarını ve koşullarını anlama yeteneği.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) sınavı 9.Sınıf kategorisinin Temel Dinî Bilgiler alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

9.Sınıf TDB 1.Dönem 2.Yazılı (II. Ünite) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 9.Sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.